Küresel piyasalarda gündem tahvil getirilerindeki düşüş

Küresel piyasalarda ABD tarafındaki veriler fiyatlamalar üzerinde etkisini hissettiriyor. ABD’de açıklanan beklenti altı ISM imalat endeksi verisi tahvil getirilerini aşağı çekti.

Wall Street endeksleri ABD’de açıklanan zayıf fabrika aktivitesi verileri sonrası haftanın ilk işlem gününü artıda tamamladı. Yükselişte büyük teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişin, enerji üreticisi şirketlerin hisselerindeki kaybı geride bırakması etkili oldu.

Yeni işlem gününde de ABD vadeli endeksleri yükselişi sürdürüyor. Asya Borsaları ise karışık. Japon Nikkei 225 düşerken, Hong Kong Hang Seng yükselişte. Çin hisse senetleri de değer kazandı. Pazartesi günü yatay seyreden Bloomberg Dolar Endeksi %0,1 düşüşle 1.250 seviyesinden işlem görüyor.




  • ABD BAŞKANLIK SEÇİMİ ÖNCESİ STRATEJİLER

Zayıf veriler ABD tahvillerini yükseltti

ABD’de Pazartesi günü açıklanan Mayıs ayı ISM imalat endeksi 48,7 ile Bloomberg anketindeki 49,5’lik beklentinin ve nisan ayındaki 49,2’lik gerçekleşmenin altında kalırken, veriler dünyanın en büyük ekonomisinde fabrika aktivitesinin daraldığına işaret etti.

Verilerin ardından ABD’nin uzun vadeli tahvil getirileri düşüş yaşadı. 30 yıllık ABD tahvil getirisi dün bir ara 11 baz puana kadar gerileyerek 23 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesi olan %4,5376’yı gördü.

Morgan Stanley Investment Management’ın küresel sabit getiri baş yatırım yetkilisi Michael Kushma katıldığı Bloomberg TV yayınında, tahvil piyasasının “iyi haberlere aç olduğunu” söyledi ve “Öyle görünüyor ki tahviller ralli yapmak için bir neden arıyor” dedi.

Fed toplantılara bağlı gecelik endeks swap sözleşmeleri aralık ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimini %100 olasılıkla fiyatlamaya devam ederken, eylül ayında bir hamle olasılığı yaklaşık %50’ye yükseldi ve kasım ayına dair fiyatlamalar tırmandı.

Rabobank Faiz Stratejisi Müdürü Richard McGuire, “Fed faiz indirimlerine yönelik fiyatlama, mütevazı ölçüde daha yapıcı bir politika görünümü almaya devam ediyor” dedi ve bunun ABD tahvillerinin geçen haftanın sonundan itibaren kazançlarını artırmasına yardımcı olduğunu ekledi. ABD tahvilleri mayıs ayında yılın ikinci ve aralık ayından bu yana en büyük kazancını elde etti. Bu durum, istihdam piyasasındaki soğuma ve enflasyon baskılarının hafiflediğine dair işaretlerle 10 yıllık tahvillerin getirisini geçen ay yaklaşık 20 baz puan aşağı çekti.

Kaynak URL