Küresel piyasalarda nefesler Fed ve ABD enflasyon verisi için tutuldu

ABD hisse senedi endeksleri yarınki kritik Fed kararı ve enflasyon verisi öncesi hafif yükselişte

ABD hisse senedi endeksleri yarınki kritik Fed kararı ve enflasyon verisi öncesi hafif yükselirken Asya’da ise Çin merkezli kayıplar yaşanıyor.

S&P 500 endeksi Apple’daki kayba rağmen pazartesi gününü yüzde 0,3 yükselişle kapadı. Vadeliler sabah saatlerinde hafif kayıp yaşadı. Asya Pasifik’te ise Hang Seng yüzde 1,7 düşüş yaşarken Çin anakara endekslerinde kayıplar yüzde 1’i aşıyor.

Avrupa Komisyonu’nun gümrük vergisi kararı beklenirken Çin elektrikli araç şirketleri hisseleri düşüşe öncülük ediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.264 puan ile yatay seyrini sürdürürken Dolar/TL sabah saatlerinde 32,3865’ten işlem gördü. ABD tahvil getirilerindeki üç işlem gününü kapsayan yükseliş bu sabah son buluyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan düşüşle yüzde 4,45’e geriledi.

Bugün yurt içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16:00’da CHP lideri Özgür Özel’i ziyareti izlenecek. Hazine 4 yıl vadeli TLREF ve aynı vadede sabit kuponlu devlet tahvillerinin ihalelerini düzenleyecek. Yurtdışında ise AMB üyelerinden Francois Villeroy’un 10:10’da, Philip Lane’in 14:05’teki konuşmaları izlenecek.

Yatırımcılar hisse sarsıntısına hazırlanıyor

Çarşamba günü ABD’de hem enflasyon verisi hem de Fed faiz kararının açıklanacak olması yatırımcıları olası sarsıntılara karşı harekete geçirdi.

JPMorgan’ın ABD piyasalar istihbarat birimi başkanı Andrew Tyler opsiyon piyasasının S&P 500 endeksinde cuma gününe kadar her iki yönde de yüzde 1,3-yüzde 1,4 hareketi fiyatladığını bildirdi.

Tyler müşterilerine yayımladığı notta “TÜFE ve Fed’in aynı gün olması nedeniyle, TÜFE verisinin yarattığı sonucun Powell’ın basın toplantısıyla tersine dönme olasılığı var” yorumunu yaptı. Tyler’ın senaryolarına göre aylık TÜFE artışının yüzde 0,4’ü aşması tüm yüksek riskli varlıklarda satış dalgası yaratabilir, S&P 500’de düşüş yüzde 1,5-yüzde 2,5 arasında gerçekleşebilir. Ancak Tyler bunun gerçekleşme ihtimalini yüzde 5 olarak görüyor.

Tyler ve ekibine göre gerçekleşmesi en olası senaryo olan aylık TÜFE’nin yüzde 0,3-yüzde 0,35 artış senaryosunda S&P 500 eksi yüzde 0,75 ile artı yüzde 0,75 arasında hareket yaşayabilir. Tyler notunda bu hareketin yönünü barınmada dezenflasyonun boyut, otomobil ve ilaç fiyatlarındaki artışın belirleyebileceğini söyledi.

Kaynak URL