Küresel piyasalarda tahvil etkisi

ABD tahvil ihalelerinde oluşan yüksek getiriler tahvil ve hisse piyasalarını olumsuz etkiledi.

ABD tahvil ihalelerindeki olumsuz görünüm hisse senetleri piyasalarını da etkiledi.

Çarşamba günü tüm önemli sektörlerinin kayıp yaşadığı S&P 500 günü yüzde 0,7 düşüşle 5.267 puandan tamamladı. ABD hisse vadelileri de Asya’daki işlemlerde kayıp yaşadı. S&P 500 vadelileri yüzde 0,5 ekside.

Asya Pasifik endekslerinde de düşüş sürerken Japonya ve Güney Kore endeksleri öncülüğünde MSCI Asya Pasifik Endeksi son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Tahvil getirileri de küresel çapta yükseliyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi altı baz puan yükselişle yüzde 4,6117’ye çıktı. Almanya’da enflasyonun beklentiyi aşmasının ardından Avrupa tahvil getirileri de son ayların zirvesini gördü.

Dolar piyasalardaki kötümser atmosferle güçleniyor. Bloomberg Dolar Endeksi çarşamba günü yüzde 0,5 ile son bir ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Endeks bu sabah yüzde 0,1 yükselişle 1.255,9 puanda.




  • ABD YÜKSEK FAİZLE BORÇLANIYOR

Fed cephesinde gelişmeler

ABD’de borçlanma maliyeti yüksek seyrini korurken Fed üyeleri bu maliyette yakın zamanda bir düşüş sinyali vermekten kaçınmaya devam ediyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Kovid-19 pandemisi sırasında görülen çok yüksek fiyat baskısının normale dönmesinden umutlu olduğunu belirtti ancak bu normalleşme için 2025’i işaret etti.

Çarşamba günü bir konferansta konuşan Bostic “Son birkaç yılda görülen ciddi fiyat artışını azaltmak için hala katetmemiz gereken uzun bir yol var” diye konuştu. Bostic faiz indirmeye hazırlanmak için bu yılın dördüncü çeyreğine işaret etti.

Fed’in Çarşamba akşamı yayımladığı Bej Kitap’ta tüketicilerin yüksek fiyatlar karşısında harcamalarını kısmasıyla birlikte ekonomik büyümenin ılımlılaştığına dikkat çekildi. Fed, rapor için görüştüğü iş dünyası temsilcilerinin tüketicilerin ek fiyat artışlarına karşı çıktığı görüşünü yansıttığını belirtti.

Öte yandan Cleveland Fed başkanlığında Loretta Mester’in yerini alacak isim Goldman Sachs’ın tecrübeli yöneticisi Beth Hammack oldu. Hammack 21 Ağustos’ta başkanlık görevine başlayacak ve Fed’in eylül faiz kararında oy hakkına sahip olacak. RBC Capital Markets Stratejisti Blake Gwinn, Hammack’ın doğası gereği şahin ya da güvercin bir isim olmadığını, duruma göre karar veren bir Fed üyesi olacağını öngördü.

Kaynak URL