Küresel piyasalarda zayıf seyir

Küresel piyasalar yılın son ayına zayıf bir seyirle giriş yaptı. Piyasalarda öne çıkan konulardan biri OPEC+ toplantısında alınan karar oldu.

Hisse senedi endeksleri ile tahvillerinin ralli yaptığı bir ayın ardından, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi de son 10 yılın en iyi üç aylık performansını geride bıraktı.

Yılın son ayı ise Borsalar tarafında zayıf başladı. Asya’da yatay seyreden Japon Nikkei 225 dışında endekslerin geneli ekside.

Çin’de Perşembe günü açıklanan resmi PMI verilerinin imalatta zayıf bir görünüme işaret etmesinin ardından Caixin imalat ve hizmet endekslerinin de Kasım’da düşüş yaşaması kayıplarda etkili oldu. Geçen ay yaklaşık %9 yükselerek en iyi Kasım aylarından birini yaşayan S&P 500 vadeli işlemlerde geriliyor.

Kasım ayı boyunca 60 baz puan birden düşen ve %4,3264’e inen ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeni aya yatay başladı.

Bloomberg Dolar Endeksi ise Kasım ayında %3’e yakın düşüşle 1.239’a geriledikten sonra bu sabah fazla değişim göstermedi.

OPEC+ hayal kırıklığı ile petrolde düşüş

OPEC+ üyelerinin Perşembe günü gerçekleştirdikleri toplantıdan isteğe bağlı, günde yaklaşık 900.000 varillik sürpriz yeni bir petrol arz kesintisi konusunda anlaşma çıktı. Ancak kesintinin tam olarak uygulanıp uygulanmayacağına dair şüpheler devam ederken, ham petrol fiyatlarında düşüş yaşandı.

Kuruluşun internet sitesindeki bir açıklamada, aralarında Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak’ın da bulunduğu üyelerin online bir toplantı sonrasında ilave indirim sözü verdikleri belirtildi. Suudi Arabistan, ilk çeyrekte tek taraflı olarak günde 1 milyon varil kesintiye devam edeceği sözünü verdi.

Tartışmalı görüşmelerin sonunda Angola, azaltılan üretim kotasını reddedip mevcut seviyelerde üretime devam edeceğini açıkladı.

Rapidan Energy Group Başkanı Bob McNally, “Ham petrol fiyatında düşüş yaşanıyor çünkü şu ana kadar yatırımcılar Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü kesintilerinin devamının yanı sıra güvenilir artan üretim kesintilerine dair somut kanıtları henüz göremediler” dedi ve piyasanın “şaşkın ve kafası karışık” olduğunu söyledi.

Bu arada Brezilya, 1 Ocak 2024’ten itibaren OPEC+ ittifakına katılacak.

Kaynak URL