Mevduatta 'paran kadar faiz' dönemi

Banka şubesine gidip yüzde 68 faizle vadeli TL mevduat hesabı açmak isterseniz, size sorulacak ilk soru şu olacak: “Ne kadarlık mevduat düşünüyorsunuz?” Evet gerçekten bankadan alacağınız faiz kaç paranız olduğuna bağlı. Eğer düşük tutarlı bir hesap açacaksanız alacağınız faiz Merkez Bankası verisinin ima ettiği rakamdan çok daha düşük olacak.

Enflasyon Raporu sunumunda mevduat faizlerinin enflasyon karşısında yatırımcısına reel olarak kaybettirdiği sorusuna verilen yanıt 1-3 aylık mevduaatta faizin yüzde 67-68 olduğu yönünde cevap verildi. Elbette bu rakamın içinde Döviz dönüşümlü mevduattan TL’ye dönüşte sağlanan tek seferlik çok yüksek rakamların etkisi var. Ancak banka şubesine gidip yukarıdaki faizle vadeli TL mevduat hesabı açmak isterseniz, size sorulacak ilk soru şu olacak: “Ne kadarlık mevduat düşünüyorsunuz?” Evet gerçekten bankadan alacağınız faiz kaç paranız olduğuna bağlı. Eğer düşük tutarlı bir hesap açacaksanız alacağınız faiz Merkez Bankası verisinin ima ettiği rakamdan çok daha düşük olacak.

Yüksek ve düşük tutarlı mevduatlara farklı faiz uygulaması tabii ki yeni değil. Bankacılık sektöründe olağan bir süreç. Son dönemde farklılaşan ise aradaki makasın açılması. Bu konu TCMB’nin de gündeminde. Enflasyon Raporu’nda ayrı kutuda inceleyen TCMB ekonomistleri de 2022 sonrasında düşük ve yüksek tutarlı mevduatlara uygulanan faiz makasının açıldığını tespit ediyor. Araştırmaya göre 2014-2022 yılları arasında düşük ve yüksek montanlı mevduat faizleri arasındaki fark 3,7 puan iken sonraki dönemde bu fark 10,7 puana yükseldi.

Devamı Bloomberg Businessweek Türkiye’de!

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında!

Tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.

Kaynak URL