Nvidia hissesi pahalı mı, ucuz mu?

Nvidia’nın gelirlerindeki artış, önümüzdeki dönem için projeksiyonları zorlaştırırken, son tahminler sonuçlardan ortalama yüzde 12 oranında sapma gösterdi. Bu durum piyasada Nvidia hisselerinin değerlemesine ilişkin soru işaretlerini canlandırdı.

Nvidia hisseleri şirketin 12 aylık dönem için öngörülen satışlarının yaklaşık 23 katından işlem görerek S&P 500 Endeksi’ndeki en pahalı hisse senedi olarak dikkat çekiyor. Ancak bu değerlemede bir sorun var. Yapay zeka patlamasının yaşandığı bu dönemde ne Wall Street analistleri ne de Nvidia yöneticileri çip üreticisinin gerçekte gelirlerinin ne olacağını tahmin edemiyor.

Yapay zeka çılgınlığının Nvidia çiplerine olan talepteki artışı tetiklemesi, Wall Street’in üç aylık mali tahminleriyle şüphe konusu haline gelmesine sebep oldu.

Öte yandan Nvidia’nın yöneticileri bile çip üreticisinin gelecek üç ayda ne kadar para kazanacağını tahmin etmekte zorlanıyor. Nvidia’nın satışlarında patlama yaşanmaya başladığı Nisan 2023 ile biten mali çeyrekten bu yana şirket gelirleri kendi tahminin ortalama yüzde 13 üzerinde gerçekleşti. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, şirket Ağustos ayında sonuçlarını açıkladığında, satışlar tahminin yüzde 23 üzerinde gerçekleşmişti.

Morningstar analistlerinden Brian Colello, Nvidia için modellemeyi bu kadar zorlaştıran şeylerden birinin de, talep patlarken arzın belirsiz bir değişken olması olduğunu düşünüyor. Colello’ya göre bu durum çip üreticisini benzersiz kılıyor. Colello, geçen ay şirket hissesi için fiyat hedefini 91 dolardan 105 dolara yükseltmişti. Şu anda ise hisseler 127 dolar civarında işlem görüyor.

“Gelirlerin düşündüğümüzden çok ileride olmasına şaşıran ilk analist değilim”

Colello, Nvidia’nın arzı artırma kabiliyetinde istikrarlı bir iyileşme olduğunu varsayarak, önümüzdeki çeyrek satışlarını tahmin etmek için Nvidia’nın üç aylık gelirine 4 milyar dolar eklediğini söyledi. Colello, “Fiyat hedefimi ya yükselten ya da gelirlerin bir yıl önce düşündüğümüzden çok daha ileride olmasına şaşıran ilk analist ben değilim” diyor.

Elbette, Nvidia’yı yalnızca momentuma dayalı olarak satın alan çok sayıda yatırımcı da var. Nvidia bu yıl yüzde 156 değer kazandı ve Salı günü Microsoft’u geride bırakarak 3,34 trilyon dolarla kısa süreliğine dünyanın en değerli şirketi oldu.

Bank of America analistlerinin EPFR Global’den aldığı verilere göre, bu ralli geçtiğimiz hafta teknoloji fonlarına 8,7 milyar dolarlık rekor bir giriş yapılmasına katkı sağladı. Nvidia hisseleri o zamandan beri yüzde 6,7 düşerek 200 milyar dolardan fazla piyasa değerini sildi.

Analist tahminleri yüzde 12 oranında saptı

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, son beş çeyrekte Nvidia’nın satışlarına ilişkin analist tahminleri gerçek sonuçlardan ortalama yüzde 12 oranında saptı.

Nvidia’nın işleri hızla büyüyor. Şirketin Microsoft gibi çok büyük müşterileri önümüzdeki çeyreklerde bilgisayar donanımına daha da fazla harcama yapacağını söylüyor. Yatırımcılar için asıl soru, kâr ve satış büyümesi emsallerinden çok daha üstün olan bir hisse senedi için ödenecek makul fiyatın ne olduğu olarak karşılarına çıkıyor.

Nvidia’nın bu çeyrekte 28,4 milyar dolarlık satıştan 14,7 milyar dolar kâr elde etmesi bekleniyor; bu rakamlar bir önceki yılın aynı döneme göre sırasıyla yüzde 111 ve yüzde 137 artış gösteriyor. Bu arada Microsoft’un satışlarının yüzde 15 artması beklenirken Apple için tahminler yüzde 3 civarında gerçekleşiyor.

Kaynak URL