Petrol OPEC+ toplantısı öncesi yatay seyirde

Petrol fiyatları, Orta Doğu’da Mısırlı bir askerin İsrail askerleriyle çatışma sırasında ölmesinin ardından artan gerilime rağmen iki gün süren yükselişin ardından yatay seyrediyor.

Küresel gösterge Brent varil başına 83 dolar civarında tutunurken, ABD ham petrolü 79 dolara doğru ilerledi. Mısır ordusu Pazartesi günü Gazze’ye giden Refah geçişinde bir sınır muhafızının öldüğünü doğruladı, bu durum İsrail ile gerilimi tırmandırabilir.

Petrol bu yıl, devam eden jeopolitik riskler ve OPEC+’nın Pazar günkü toplantıda grubun 2024’ün ikinci yarısına kadar uzatması beklenen günde yaklaşık 2 milyon varillik üretim kesintisi nedeniyle yükseldi. Fiyatlar, Asya’dan gelen talebin zayıflaması nedeniyle Nisan ayının başından bu yana düştü.

Mizuho Bank Japonya eski Asya baş ekonomisti Vishnu Varathan, “Birçok faktörün bir araya gelmesi, endişe verici jeopolitik durumdan stokların azalmasına ve OPEC’in kısıtlamaları sürdürme yönündeki varsayılan tercihine kadar petrolde bir miktar yukarı yönlü hassasiyet olduğunu gösteriyor” dedi.

Pazar günü İsrail’in dünya çapındaki hükümetler tarafından kınanan, yerinden edilmiş insanlara yönelik bir kampa düzenlediği hava saldırılarının ardından Mısırlı askerin ölümü, petrol piyasaları için ek bir risk oluşturuyor. Kızıldeniz’deki Husi saldırıları arzın bir kısmının yeniden yönlendirilmesine yol açsa da, küresel üretimin yaklaşık üçte birini oluşturan Orta Doğu’dan gelen ham petrol akışında büyük bir kesinti yaşanmadı.

Yatırımcılar aynı zamanda geleneksel olarak en yoğun yaz mevsimi sürüş sezonunun başlangıcına işaret eden Anma Günü tatilinin ardından ABD yakıt talebi verilerine ilişkin işaretleri de arayacaklar.

Kaynak URL