Petrolde Çin ve Fed etkisi

Petrol, Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve ABD’nin daha da sıkı para politikası olasılığıyla tetiklenen üç günlük düşüşün ardından istikrar kazandı.

ABD ham petrolü bu hafta yüzde 4’ten fazla değer kaybettikten sonra varil başına 79 doların üzerinde çok az değişiklik gösterdi. Politika yapıcıların destek yeminlerine rağmen, en büyük ithalatçı Çin’in salgın sonrası toparlanmasına ilişkin endişeler ön plana çıktı. Bu, emtialar da dahil olmak üzere riskli varlıklara yönelik iştahı azaltıyor.

ABD’de Fed yetkilileri, merkez bankasının Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre, enflasyonun gerileyemeyeceğinden ve daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulabileceğinden endişe duymaya devam ediyor. Daha yüksek borçlanma maliyetleri, ABD dolarındaki kazanımları desteklerken enerji talebini olumsuz etkileyebilir.

Petrol, OPEC+’nın üyeleri Suudi Arabistan ve Rusya’nın arzı azaltmasının ardından Haziran’daki dip seviyelerinin oldukça üzerinde kaldı ve bu hafta daha fazla sıkılaşma işaretleri görüldü. Energy Information Administration’dan alınan rakamlara göre, ABD ülke çapındaki ham petrol stokları son beş haftanın dördünde düştükten sonra Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “Petrol piyasası, bu hafta beklenenden zayıf Çin makro verilerinin ardından daha geniş piyasa endişelerinden kaçamadı. Ancak, OPEC+’dan devam eden arz kesintileri nedeniyle temellerin sıkılaşmaya devam edeceği beklentisi göz önüne alındığında, petrol konusunda yapıcı olmaya devam ediyoruz” dedi.

Kaynak URL