Petrolde Mart ayından bu yana en büyük kazanç

Petrol, OPEC’in piyasa görünümü hakkında anlık bilgi sağlayacak raporu öncesinde Mart ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Brent, varil başına 82 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 78 doların altında işlem gördü. OPEC raporunu Salı günü ABD’den Kısa Vadeli Enerji Görünümü ve Çarşamba günü Uluslararası Enerji Ajansı’ndan aylık rapor takip edecek.

Ham petrol Pazartesi günü, OPEC+’nın bu yıl arzın bir kısmını yeniden sağlama kararının ardından Mayıs başından bu yana görülen en büyük haftalık kaybın ardından yatırımcıların “düşüşü satın almaya” karar vermesiyle yükseldi.

Petrol, talep endişeleri ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü dışından gelen arzın artması nedeniyle Nisan başından bu yana düşüş eğiliminde. Geçtiğimiz ay Rusya’nın üretimi, ülkenin bir yılı aşkın sürenin en derin kesintilerini yapmasına rağmen OPEC+’ya taahhüt ettiği seviyenin üzerinde kaldı.

Yatırımcılar aynı zamanda Fed’in Çarşamba günü açıklayacağı faiz oranı kararını da bekliyor. ABD’deki güçlü ekonomi ve hâlâ yüksek enflasyon, yatırımcıların merkez bankasının dönüşünün yakın zamanda gerçekleşebileceğine dair tahminleri azaltmasına neden oldu. Dolarda ortaya çıkan güçlenme fiyatlar üzerindeki baskıyı artırdı.

IG Asia Piyasa Stratejisti Yeap Jun Rong, yatırımcıların “Fed’in uzun vadeli yüksek faiz söyleminin ötesine baktığını. Piyasa yatırımcıları yaklaşan yaz talebine ilişkin iyimserlikten faydalanmayı umuyor” dedi.

Kaynak URL