Petrolde OPEC+ sonrası dalgalı seyir

Petrol, OPEC+’nın talep görünümüne ve grup dışından gelen güçlü arza ilişkin endişelere rağmen kesintileri 2025 yılında da aşamalı olarak kaldırmaya başlama konusunda anlaşmaya varmasıyla dalgalandı.

Suudi Enerji Bakanlığı Pazar günü OPEC+ toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, üretim kısıtlamalarının üçüncü çeyrekte tamamen devam edeceğini ve ardından önümüzdeki 12 ay içinde kademeli olarak kaldırılacağını söyledi.

Brent önceki kayıplarını geri alarak varil başına 82 dolara yükseldi ve ABD ham petrolü 77 doların üzerinde işlem gördü.

Anlaşma, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı üyelerin üretim seviyelerini yükseltmek isterken rahatsız oldukları üretim kısıtlamalarını hafifletirken, petrol fiyatlarını desteklemeyi sürdürmeyi amaçlıyor. Çoğu piyasa gözlemcisi OPEC+’nın kesintileri yılsonuna kadar uzatmasını bekliyordu.

Singapur’daki Vanda Insights’ın Kurucusu Vandana Hari, “Piyasa, kesintilerin Ekim ayından itibaren gevşeyeceğini beklemiyordu. OPEC+ açısından olumlu tarafı, anlaşmanın uyumun korunmasına yardımcı olması. Orantısız kesintilerin uzun vadede devam etmesi bir sürtüşme kaynağı olurdu” dedi.

Petrol, kısmen dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’e yönelik talep görünümüne ilişkin devam eden endişeler nedeniyle Cuma günü aylık kaybını sınırladı. Orta Doğu’dan Ukrayna’ya kadar yaşanan jeopolitik gerilimlerin arzla ilgili endişeleri artırmasının ardından vadeli işlemler bu yıl hala yüksek. Gazze’deki savaş sekizinci ayına yaklaşırken İsrail, ABD Başkanı Joe Biden’ın ortaya koyduğu ateşkes planını geri çekti.

Kaynak URL