Petrolde sakin seyir

Petrol yatırımcıların OPEC raporuna ve enflasyon verilerini beklemesiyle sakin seyrediyor.

Petrol, OPEC’in piyasa görünümü açıklanmadan önce, yatırımcıların arz kısıntılarının uzatılıp uzatılmayacağına dair işaretler aramasıyla ve para politikasına ilişkin beklentileri şekillendirecek ABD enflasyon verileriyle yükselişini sürdürdü.

Brent Pazartesi günü yüzde 0,7 yükseldikten sonra varil başına 83 doların üzerinde işlem gördü ve ABD ham petrolü 79 dolara yaklaştı. Rafineri faaliyetlerindeki kesintiler ve zaman aralıklarının daralmasıyla birlikte, biraz daha yumuşak bir pazara işaret eden kartelin aylık derinlemesine incelemesi, üyelerin politikaya karar vermek için toplanmasından yaklaşık iki hafta önce gerçekleşiyor.

Bu arada ABD’de Salı günü geç saatlerde üretici fiyat verileri ve ertesi gün tüketici verileri yayınlanacak, Fed’in yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını düşürme olanağına sahip olup olmadığına veya kesinti beklentilerinin 2025’e itilip itilmeyeceğine dair ipuçları verecek.

Orta Doğu’daki gerilimlerin tetiklediği jeopolitik risk priminin büyük ölçüde buharlaşmasıyla, ham petrol Nisan ayından bu yana düşüş eğiliminde. Yine de OPEC ve müttefiklerinin akışları kısıtlaması nedeniyle fiyatlar yılbaşından bu yana yüksek seyrediyor ve grubun genel olarak kısıtlamaları ikinci yarıya kadar uzatması bekleniyor.

Commonwealth Bank of Australia analistlerinden Vivek Dhar, “OPEC+’nın muhtemelen mevcut üretim planlarını değiştirmeden tutacağını ve böylece gönüllü arz kesintilerini sağlamlaştıracağını düşünüyoruz” dedi. Dhar, bu ortamda ve gelişmiş ekonomilerin faiz oranlarını düşürmesinin beklendiği bir ortamda, Brent’in üçüncü çeyrekte varil başına ortalama 80 dolar, son üç ayda ise 85 dolar olacağını söyledi.

Kaynak URL