Petrolde sakin seyir

Petrol fiyatları, hafta sonu saldırılarının ardından Rusya ve Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin yeniden gündeme gelmesiyle haftalık kazancının ardından sakinleşti.

Brent vadeli işlemleri bu ayın ilk haftalık yükselişini kaydettikten sonra varil başına 84 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 80 doların altındaydı. Ukrayna, Rusya’nın rafinerilerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına Pazar günü devam ederken, Cumartesi günü Çin’e giden bir petrol tankeri Kızıldeniz’de Husi füzesi tarafından vuruldu.

İran’da devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’yi taşıyan helikopterin kaza yerinde “hiçbir yaşam belirtisi” olmadığını bildirdi. Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, olay sonucunda “ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacağını” söyledi.

Singapur’daki ING Grup Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, “Piyasa, jeopolitik gelişmelere karşı giderek daha duyarsız hale geldi ve OPEC’in büyük miktardaki yedek üretiminin de buna katkıda bulunması muhtemel. Bu aralığın dışına çıkmak için OPEC+’nın üretim politikası konusunda daha fazla netlik kazanmasını beklemek zorunda kalabiliriz” dedi.

Küresel gösterge Brent, OPEC+’nın arz kesintileri nedeniyle bu yıl yaklaşık yüzde 9 daha yüksek, ancak jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla fiyatlar Nisan ortasından bu yana geriledi. Piyasa gözlemcileri dikkatlerini üretici grubunun 1 Haziran’da yapacağı toplantıya çeviriyor ancak büyük ölçüde mevcut kısıtlamaların kaldırılmasını bekliyor.

Kaynak URL