Petrolde yatay seyir

Petrolde yatırımcılar OPEC+ toplantısı ve ABD stok verisi takip ediyor.

Petrol fiyatları, yatırımcıların arz ve talep görünümüne ilişkin daha fazla netlik sağlamak için ABD stok verilerine ve hafta sonu yapılacak OPEC+ toplantısına bakmaları nedeniyle Çarşamba günü düştükten sonra yatay seyrediyor.

Küresel gösterge Brent ham petrolü önceki seansta yüzde 0,7 düştükten sonra varil başına 84 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 79 dolara yakındı. Emtialar, ABD Hazine tahvillerinin hayal kırıklığı yaratan satışının ardından Çarşamba günü tahvil ve hisse senetlerinin düşüşünü izledi. Bu, Kızıldeniz’deki bir gemiye yapılan başka bir saldırı nedeniyle duyulan tedirginliği dengeledi.

Petrol bu yıl jeopolitik çatışmalar ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle yükseldi. Grup, Pazar günkü online toplantısında muhtemelen geçen ay fiyatlarda yaşanan düşüş, Çin’deki zayıf talep görünümü ve Amerika kıtasından gelen sağlıklı arz gibi faktörleri dikkate alacak. Üretim kesintilerinin 2024 yılının ikinci yarısına kadar uzatılması bekleniyor.

SI Securities Corp’ta kıdemli emtia analisti Will Sungchil Yun, “Piyasada bir miktar ihtiyat var, yüksek talepli yaz sezonu öncesinde tüketimin yavaşlamasına dikkat ediliyor. Ancak OPEC+’dan gelecek bir sürpriz tamamen göz ardı edilemez ve bu da fiyatları hemen yükseltebilir” dedi.

Piyasa ayrıca yaz sürüş sezonu başlarken talep üzerine bilgi almak için Perşembe günü ilerleyen saatlerde açıklanacak resmi ABD petrol ve yakıt stok verilerine de bakacak. Amerikan Petrol Enstitüsü’ne göre, ABD’nin ham stokları geçen hafta 6,49 milyon varil düştü; bu, resmi rakamlarla doğrulandığı takdirde Ocak ayından bu yana en büyük düşüş olacak.

Kaynak URL