Piyasa ilk çeyrekte büyümenin ivmelenmesini bekliyor

Bloomberg HT’nin büyüme anketinde katılımcıların ilk çeyreğe ilişkin yıllık büyüme beklentisi yüzde 5,6 oldu. Bir önceki çeyreğe göre büyüme beklentisi ise yüzde 1,5 olarak belirlendi. Geçen yılın son çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 4, çeyreklik büyüme ise yüzde 1 olarak kaydedilmişti.

Piyasa katılımcıları sıkı parasal duruşa rağmen yılın ilk çeyreğinde önceki dönem kaydedilen performansa göre büyümenin ivmelenmesini öngördü.

Bloomberg HT’nin anketine göre kurumlar Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 5,6 büyüdüğünü öngördü. Ankette en düşük tahmini veren kurum birinci çeyrekte yıllık yüzde 4,5; en yüksek tahmini veren kurum yüzde 6,9 büyüme beklediğini belirtti.

Geçen yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisinde yıllık büyüme yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

Ankette ilk çeyrekte önceki çeyreğe göre büyüme beklentisi ise yüzde 1,5 oldu. Dönemsel olarak en yüksek beklenti yüzde 4,2 olurken, en düşük tahmin yüzde 0,4 olarak kaydedildi.

2024 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 3,3 seviyesinde oluştu. 2024 için en yüksek yüzde 4; en düşük büyüme beklentisi yüzde 2,6 oldu.

Ayrıca katılımcılara 2025’ün tamamına ilişkin de büyüme tahminleri soruldu. Buna göre 2025’e dair büyüme tahminini ileten kurumların yıl genelinde medyan büyüme tahmini yüzde 3,8 oldu. En yüksek tahmin yüzde 4,5 olurken en düşük beklenti yüzde 3 seviyesinde kaydedildi.

Yılın ikinci yarısında büyümenin ivme kaybetmesi bekleniyor

Piyasada sıkılaşan para politikasına rağmen 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel secim öncesi öne çekilen talebin birinci çeyrekteki ekonomik büyümeye katkı verdiği belirtiliyordu.

Genel beklenti yılın ikinci yarısında iç tüketimin yavaşlayacağı yönünde. Ekonomi yönetimi de yılın kalanında “daha dengeli bir büyüme kompozisyonu” görüleceğini söylemişti.

Hükümet geçen sene yapılan genel seçimlerin ardından uygulamaya başladığı ekonomi programı çerçevesinde enflasyonu düşürmek ve artan iç talebi yavaşlatmak için önlemler aldı.

Geçen sene Haziran ayından beri politika faizi 41,5 puan yükseltildi.

İhracatı arttırarak ve iç talebin körüklediği ithalatı azaltarak cari açığı daraltmayı ve büyümenin kompozisyonunda değişim yaratmayı hedefleyen ekonomi yönetimi bu gelişmelerin enflasyonun düşüşüne de katkı sağlayacağını öngörüyordu.

TCMB de yılın ilk çeyreğinde büyümenin güçlendiğine işaret etmişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda yılın ilk çeyreğinde büyümenin ivmelendiğine dikkat çekmişti.

Raporda çıktı açığına da vurgu yapılarak, “Öncü göstergeler, 2024 yılı ilk çeyreğinde büyümenin bir miktar güçlendiğine, çıktı açığının ise yükseldiğine işaret etmektedir. Diğer yandan, TCMB bünyesinde takip edilen çıktı açığı serilerinden elde edilen belirsizlik bandı yılın ilk çeyreğinde bir miktar daha genişlemişti” ifadeleri kullanılmıştı.

Kaynak URL