Rusya Merkez Bankası Haziran'ı pas geçti

Rusya Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel şekilde sabit tuttu.

Rusya Merkez Bankası, Haziran toplantısında faizde değişikliğe gitmedi.

Banka politika faizini yüzde 16 seviyesinde tuttu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin bu seviyede sabit bırakılması yönündeydi.

Böylelikle Rusya’da üst üste dördüncü toplantıda da faiz sabit tutulmuş oldu.

Hükümet harcamalarının artmasıyla birlikte Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ekonomik büyüme, yerel talep ve fiyat artışlarının merkez bankasının beklentilerini sürekli olarak aşması nedeniyle daha şahin bir tutum sergilemeye başlamıştı.

Fakat ekonomistler söz konusu görünümün para politikasına etkilerini izlemek açısından daha çok veriye ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyordu.

Moskova’daki Finam’da ekonomist olan Olga Belenkaya’ya göre, merkez bankasının şu anda yüksek olan politika faiz oranının ekonomiye yansımayıp yansımadığını anlaması için zaman geçmesi gerekiyor.

Rusya Merkez Bankası Mayıs ayında, enflasyonun yavaşlamasının talepte bir soğuma gerektirdiğini, bunun da sıkı parasal koşulların uzun süre korunması anlamına geldiğini belirtmişti. “Enflasyondaki düşüşün önümüzdeki aylarda yeniden başlamaması halinde” ek sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulabileceği belirtildi.

Ülkede tüketici faaliyetlerinin gevşediğine dair sinyaller de var. Perakende satışlardaki büyüme Mart ayında yıllık bazda %11,1’e ulaştıktan sonra Nisan ayında %8,3’e geriledi. Bununla birlikte, işsizlik oranının %2,6 ile yeni bir tarihi düşük seviyeye gerilemesiyle işgücü açığı daha da keskinleşti.

Kaynak URL