Şimşek: Piyasadan döviz almasak dolar/TL 30’un altına gelirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber’de katıldığı söyleşide rezerv biriktirme konusuna vurgu yaparak, “Piyasadan döviz almasak dolar/TL 30’un altına gerilerdi” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Döviz biriktirmemesi durumunda liranın nominal değer kazanabileceğini belirterek “Piyasadan döviz almasak (Dolar/TL ) 20’li rakamlara, 30’un altına gerilerdi” açıklamasını yaptı.

Şimşek TRT Haber’e verdiği röportajda geçen sene enflasyonun yükselmesine yol açan deprem, kur, KDV artışı gibi faktörlerin bu yıl devrede olmayacağını belirtti.

Şimşek, “Rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Şimşek bütçe disiplini ve reformların para politikasını güçlendireceğini söyledi. Şimşek konuyla ilgili olarak “Bu sene çok büyük ihtimal bütçe açığı hedeflediğimizin çok altında olacak, geçen sene açığının altında bir açıkla kapatacağız” dedi.

Şimşek yüzde 25 kira artış sınırının çok büyük ihtimal devam etmeyeceğini belirtti, bu sınırın devam etmesine gerek olmadığını bildirdi.

Swap kısıtlaması kalkacak mı?

Şimşek, swap kısıtlamalarına yönelik bir soruya uzun vadeyi önceliklendirerek bir adım atacakları yanıtını verdi.

Şimşek swap vadelerinde “6 ay sonrası, 1 yıl sonrasını önceliklendirerek adım atacağız” dedi. Şimşek swap kısıtlamalarının kademeli kaldırılmasına ilişkin “Hangi zamanda hangi sıralamayla hangi dozda neyi yapacağımıza program çerçevesinde karar vereceğiz” diye konuştu.

Kaynak URL