TCMB, Haziran'ı da pas geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizde hamle yapmadı.

TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde tuttu.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi de faizin bu seviyede tutulacağı yönündeydi.

TCMB karar metninde aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın Mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığını belirtti.

Yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiğini söyleyen TCMB hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın, enflasyon beklentilerinin, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade etti.

TCMB metinde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ettiğini vurguladı.

Enflasyonda yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini ifade eden TCMB parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediğini belirtti.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği mesajını yineleyen TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti.

TCMB para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceğini söyledi.

TCMB karar metninde şu ifadeleri kullandı:

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

-Faiz karar metni anlık olarak güncellenecektir. Karar metni ve karara ilişkin yorumlar için Bloomberg HT yayınını internet sitesindeki ve Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz

Kaynak URL