TCMB: Sadeleşme süreci kademeli olmaya devam edecek

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeve, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirileceği, sadeleşme sürecinin kademeli olmaya devam edeceği değerlendirmesinde bulundu. Kurul, sadeleşme sürecinde atılan adımların hızı ve sıralamasının etki analizleri ile belirlendiğine dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırması konularında geliştirilmesi gerektiği saptamalarını tekrarladı.

Bu doğrultuda, söz konusu çerçevede sadeleşme politikasının devamına karar verildiğine dikkat çekilen özette, “Mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeve, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirilecektir. Sadeleşme süreci kademeli olmaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

Sadeleşme sürecinde atılan adımların hızı ve sıralamasının etki analizleri ile belirlendiği belirtilen kurul özetinde, politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği dile getirildi.

“Gerektiği kadar ve gerektiği ölçüde sıkılaştırma”

Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrar ve özellikle finansal istikrar üzerinde oluşturabileceği risklere dikkat çekilen özette, “Bu doğrultuda Kurul, adımları gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilen parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam etmesi öngörülmüştür” denildi.

“Yüksek fiyat artışı gerçekmeşti”

TCMB), öncü göstergelerin, maliyet gelişmelerinin etkisiyle Temmuz ayında genele yayılan yüksek fiyat artışlarının gerçekleştiğine işaret ettiğini bildirdi.

Toplantı özetinde, buna bağlı olarak, yıllık enflasyonun da önemli ölçüde yükseleceğinin tahmin edildiği ifade edildi.

Kurul, vergi düzenlemelerinin kısa vadede enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngördü. Raporda, “Bununla birlikte, vergi artışlarının etkisinin geçici olacağı, talep ve mali disiplin üzerindeki olumlu etkilerle bir miktar dengeleneceği değerlendirilmiştir” denildi.

Kaynak URL