TCMB'nin izlediği enflasyon göstergesinde hızlanma

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) izlediği çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artışın ortalaması olan gösterge Mayıs ayında yükseldi.

Mayıs ayında yıllık enflasyon ekonomi yönetiminin de işaret ettiği gibi piyasa beklentileri doğrultusunda zirveyi görürken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) izlediği göstergedeki artış da dikkat çekti.

TCMB’nin daha önce farklı yönlendirmelerinde vurguladığı B ve C endekslerinin ortalamasının mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık değişimi Mayıs ayında yüzde 3,2 oldu. Nisan ayında bu gösterge yüzde 3 olarak kaydedilmişti. Böylelikle Mayıs ayında TCMB’nin izlediği enflasyon göstergesinde hızlanma görüldü.

TCMB Mayıs ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde de bu konuya dikkat çekti. Değerlendirmede mevsimsellikten arındırılmış verilerle, B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarında gözlenmekte olan zayıflama eğiliminin Mayıs ayında kesintiye uğradığı vurgulandı.

TCMB Mayıs’ta aylık enflasyonda kira, eğitim ve lokanta-otel fiyatlarındaki artışın etkisine de işaret etti.

TCMB değerlendirmede “Fiyat artışları B endeksini oluşturan gruplardan temel mal ve hizmet gruplarında yataya yakın seyrederken, işlenmiş gıdada yükseliş kaydetmiştir. Aylık bazda ulaştırma hizmetleri fiyatları gerilerken, lokanta-otel, kira ve eğitim hizmetleri yüksek aylık fiyat artışları ile öne çıkan kalemler olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kaynak URL