Türkiye 2. çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. çeyreğe ilişkin dönemsel gayri safi milli hasıla sonuçlarını yayımladı.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüme kaydetti.

TÜİK verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde yurt içi hasıla bir önceki çeyreğe yüzde 3,5 arttı.

Veriler Türkiye ekonomisinde ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de iç tüketimin büyümeyi sırtladığını gösterdi.

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 15,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı. Mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 artarken ihracatı yüzde 9 azaldı.

Beklenti yüzde 4 seviyesindeydi

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ikinci dönemde büyümenin yıllık bazda yüzde 4 olması yönündeydi.

Ankette en düşük tahmini veren kurum 2. çeyrekte yıllık yüzde 2,5; en yüksek tahmini veren kurum ise yüzde 4,7 büyüme tahmininde bulunmuştu.

Çeyreklik bazda büyüme beklentisi ise yüzde 3,3 olarak belirlenmişti.

Yılın ilk çeyreği için yüzde 4 olarak açıklanan büyüme verisi de yüzde 3,9’a revize edildi.

Öncü göstergelerde hane halkı tüketimi öne çıkmıştı

Perakende satışların dahil olduğu öncü göstergeler, sanayi ve ihracatta yavaşlamaya rağmen tüketimin ikinci çeyrekte güçlü kaldığını gösterdi.

Mayıs ayında perakende satışlar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış kaydetmişti. Haziran ayında ise perakende satışlardaki yıllık artış yüzde 28,5 olmuştu.

Sanayi üretimine ilişkin göstergeler de Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından toparlanmanın sınırlı olduğunu göstermişti.

Nisan ayında sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 1,2 gerilerken, Mayıs ayında yüzde 0,2’lik, Haziran ayında ise yüzde 0,6’lık sınırlı yükseliş görülmüştü.

İhracat tarafında ise ikinci çeyrekte gerileme kaydedilmişti. TÜİK verilerine göre 2023’ün ikinci çeyreğinde toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 6’ya varan düşüşle 61,74 milyar dolara geriledi.

-İkinci çeyreğe ilişkin büyüme verileri anlık olarak güncellenecektir. Veriler ve verilere ilişkin yorumlar için Bloomberg HT yayınını Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz

Kaynak URL