Uzun vadeli EM tahvillerine dönüş

Gelişmekte olan piyasalarda (EM) yatırım yapanlar geçen yılın sonlarında popüler bir yatırım aracı olan ancak 2024’ün ilk aylarında onları zarara uğratan uzun vadeli tahvillere geri dönmeye başladı.

ABD’de enflasyonun iki ay üst üste tahminlerin altında kalması, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri canlandırdı ve uzun vadeli tahvillerde bir toparlanma yaşanmasını sağladı.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Mayıs ayının başından bu yana 10 yıl veya daha uzun vadeli dolar cinsi gelişmekte olan piyasa devlet tahvilleri yüzde 5,3 değer kazanarak diğer tüm kategorilerden daha iyi performans gösterdi. Aynı tahviller yılın başından nisan ayına kadar %6,9 değer kaydetmişti.

Londra’daki Pictet Asset Management’ta kıdemli portföy yöneticisi olan Guido Chamorro, “Yatırımcılar uzun vadeli tahvillerden vebadan kaçar gibi kaçıyordu. Uzun vadeliler de dahil olmak üzere EM devlet tahvillerinin, ABD faiz indirimi döngüsü başladığında iyi performans göstermek için iyi bir yerde olduğuna inanıyoruz” dedi.

Lazard Asset Management’ta gelişmekte olan piyasalar borç yöneticisi olan Arif Joshi de ABD’de açıklanan verilerin gelecek yıla ışık tuttuğunu, yaklaşık %2 büyüme ve enflasyonda düşüş tablosunun uzun vadeli tahviller için “harika bir zemin” oluşturduğunu belirtti.

Kaynak URL