Villeroy: AB, banka sermayesi kurallarını yeniden düşünmeli

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau Avrupa Birliği’nin yeni banka sermayesi kurallarını ertelemesi ve zayıflatması gerektiğini açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin de aynı şeyi yaptığı düşünülürse Avrupa Birliği’nin yeni banka sermayesi kurallarını ertelemesi, hatta zayıflatması gerektiğini söyledi.

Villeroy, ABD yetkililerinin mutabakata varılan kurallardan ayrılacağı veya bunları daha sonraki bir tarihte uygulamaya karar vereceği bir senaryoda, Avrupa’nın “yürürlüğe girmeyi ertelemesi, hatta belirli hükümleri, özellikle de piyasa riskleriyle ilgili olanları ayarlaması” gerektiğini belirtti.

Villeroy konuşmasında, ABD’li yetkililerin bu ay yaptıkları toplantıda Basel kurallarının “tam ve sadık bir şekilde aktarılmasına yönelik taahhütlerini yinelediklerini” söyledi.

Küresel düzenleyiciler birkaç yıl önce, Basel olarak bilinen ve birçok bankanın potansiyel krizlere dayanabilmek için güvenlik yastığı olarak tuttukları sermaye miktarını artırmasını gerektirecek bir önlem paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Ancak pek çok banka, Basel kurallarını diğerlerinden daha hızlı veya daha sıkı bir şekilde uygulamak zorunda kalmaları durumunda dezavantajlı duruma düşebileceklerinden endişe ediyor. Bunun nedeni kısmen yüksek sermaye gereksinimlerinin, kaynakları bağlayarak kârlılığı azaltma eğiliminde olmasıdır.

Deutsche Bank AG İcra Kurulu Başkanı Christian Sewing geçen ay, ABD ve İngiltere’nin mutabakata varılan paketi uygulamasının daha uzun sürmesi halinde AB bankalarının cezalandırılabileceğini söyledi.

Kaynak URL