"150 milyar liralık yeni kredi paketi pozitif etki yaratacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 9 faizle kullandırılacak krediye ilişkin ihracatçı ve turizm sektöründen olumlu tepkiler geldi. Bloomberg HT yayınına katılan İHKİB başkanı Gültepe ve DOKTOB Başkanı Okutur, kredilerin ihracatçı ve turizmci için çok olumlu katkı yaratacağını söyledi.

İhracatçı ve turizmci açıklanan teşviklerden büyük memnuniyet duydu.

Bloomberg HT yayınına katılan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve DOKTOB Başkanı Yücel Okutur teşviklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 50 milyar lirası turizm sektörüne, 100 milyar lirası ise ihracatçıya olmak üzere 150 milyarlık yüzde 9’a kadar inen faizle kredi olanağı, turizmci ve ihracatçıyı sevindirdi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye’yi bir iyi bir noktaya getirmek istiyorsak, ihracatı artırmak istiyorsak finansman maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyordu” dedi.

Faizlerin çok yüksek olduğunu bu nedenle de finansmana erişimin güç olduğunu belirten Gültepe, “Finansmanın çok pahalı olduğu bir yerde yüzde 9 faizle kredi alınabilmesi çok iyi oldu. Bu teşvik yatırıma dönük çok olumlu etki yaratacak.

Gültepe, bu tip teşviklerin uzun vadeli ve sürekli hale getirilmesinin yatırım yapmak isteyen tüm şirketler için olumlu olacağını ve mutlaka yatırıma olumlu katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

“Yapılandırma da gerek”

Turizm sezonunun başladığı bir dönemde açıklanan kredi desteğinin çok önemli olduğunun altını çizen Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeleri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise kredinin tam zamanında açıklandığını belirtti.

“Kredi desteğini çok olumlu buluyorum, ciddi ve önemli bir açılım sağlayacaktır” diyen Okutur, “Ancak önce biraz geçmişten söz etmek istiyorum. Çünkü 2016 yılından itibaren kötü giden turizmde büyük sorunlar gündeme geldi. Aldıkları yüksek faizli kredileri hâlâ ödemeye çalışan turizm sanayicisi var. Tama bazı düzenlemeler yapıldı. Ancak yüzde 30’larla kredi kullanmış sektör bu etkiyi atamadı. Ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle mevcut kullanılmış krediler için de yeni bir düzenleme gerekiyor.” diye konuştu.

Aksi halde el değiştirmelerin yaşanacağını belirten Okutur, “Zor durumda olan, ödeme güçlüğü çeken otelini satışa çıkar turizm sanayicisinin de gözden geçirilmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak URL