2. çeyrek bilanço sezonu öncesi bilmeniz gerekenler

Önümüzdeki hafta Borsa İstanbul’da şirketler ikinci çeyrek finansal sonuçlarını paylaşmaya başlayacak. İşte ikinci çeyrek bilanço sezonu öncesinde not etmeniz gerekenler…

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Borsa İstanbul’da ikinci çeyrek bilanço sezonu gelecek hafta başlıyor.

Konsolide olmayan bilançolar için son tarih 9 Ağustos, konsolide olanlar için ise 19 Ağustos olarak öngörüldü.

Gelecek haftanın takviminde ilk bilanço açıklayacak şirketler arasında Yapı Kredi, Arçelik ve TOFAŞ öne çıkıyor. 3 şirketin de bilançosunu 26 Temmuz günü açıklaması bekleniyor.

27 Temmuz için Akbank ve TAV; 28 Temmuz için Garanti BBVA ve Ford Otosan; 29 Temmuz için de Anadolu Sigorta’nın bilançoları bekleniyor.

Araştırma birimlerinden gelen raporlarda şirket kârlılıklarında güçlü seyrin devam etmesi bekleniyor.

Ünlü&Co 2022 yılının ikinci çeyreğinde bankacılıkta hisse başı kârın yıllık yüzde 458, çeyreksel bazda ise yüzde 53 artmasını bekliyor.

Banka dışı sektörlerin ise hisse başı kârının yıllık yüzde 145, çeyreksel bazda ise yüzde 47 artmasını öngörüyor. Toplamda ise Türk hisse senetlerinde karlılığın yıllık yüzde 236, çeyreksel bazda ise yüzde 50 yükselmesini tahmin ediyor.

Bankacılık sektörüne ilişkin beklentiler ne yönde?

BDDK’nın verilerine göre, sektör Mayıs ayında 33,9 milyar TL net kâr elde ederken, bu rakam yıllık yüzde 742’lik artışa işaret etti. Sektörün yılın ilk 5 ayındaki kârlılığı ise geçen yıla göre yüzde 434 artışla 132,1 milyar TL’ye çıktı. BDDK verilerinden sektörün özkaynak oranı yılın ilk 5 ayında yüzde 37’ye çıkması ve takip rasyosundaki azalma dikkat çekti.

2022 yılının ilk çeyreğinde bankacılık sektöründe TÜFE’ye endeksli menkul kıymet katkısı, ücret-komisyon kalemindeki artış, TL ve yabancı para kredilerde genişleyen makaslar kârlılığı pozitif etkileyen unsurlar arasında yer aldı. Ayrıca sektörün marjlarında ve özkaynak kârlılıklarında kuvvetli oranda iyileşme görüldü. Bu yılın ikinci çeyreğinde ise tüm bankalarda kâr artışının sürmesi bekleniyor.

Mevcut bilanço döneminde de TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin büyüklüğü ve değerlemesiyle marjlardaki iyileşmenini özkaynak kârlılığını desteklemeye devam etmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra kur korumalı mevduatın katkısınında düşük fonlama maliyeti vasıtasıyla finansallara katkı sağlaması bekleniyor.

Ak Yatırım ikinci çeyreğe ilişkin beklentilere yer verdiği raporunda bankacılık sektörü için, “Tüm bankalarda genel olarak kâr artışı güçlü olmakla birlikte, özel bankalar tarafında İş Bankası, kamu bankaları tarafında Vakıfbank ve küçük ölçekli bankalarda Albaraka Türk (kısmen düşük baz etkisiyle) bir miktar daha dikkat çekiyor. Diğer taraftan Halkbank önceki çeyreklerde oluşan karşılık oranı farkını kapatmak üzere yüklü karşılık ayırdığından diğer bankalara göre daha mütevazı kâr artışı sergiliyor’’ değerlendirmesini yaptı.

Sanayide görünüm

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında küresel piyasalarda oynaklığın oldukça yüksek olduğu süreçte küresel emtia fiyatlarındaki artış, güçlenen dolar karşısında etkilenen gelişmekte olan para birimleri (zayıflayan TL), yüksek enflasyon ve devam eden güçlü ekonomik aktivite Türk şirket finansallarında ana unsurlar olacak.

Fakat ikinci çeyrek çeyreksel bazda dolar karşısında yüzde 15 civarında değer kaybeden TL, bazı şirket finansalları üzerinde baskı yaratabilir.

Yatırım Finansman banka dışı bazı sektörler için şu beklentileri paylaştı.

Havacılık sektörününün güçlü ciro rakamları açıklamasını beklerken THY, Pegasus ve TAV’ın operasyonel performanslarının artmasını öngörüyoruz.

İkinci çeyrekte artan rafineri marjlarıyla Tüpraş’ın dolar bazında en güçlü çeyreklik sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Artan elektrik fiyatlarından olumlu etkilenmesini beklediğimiz Alarko’nun kömür santralinde ikinci çeyrekte marjlarında iyileşme bekliyoruz.

Ereğli ve Kardemir için ise diğer bir güçlü çeyrek olacağını tahmin ediyoruz, fakat bu şirketlerde en iyi dönem geride kalmış olacak. Bim ve Migros için ciro büyümesinde hızlanma ve artan kârlılık öngörüyoruz. Otomotiv sektörü şirketlerinin bilançoları yüksek yurt içi talep ve artan marjlar sayesinde güçlü kalmaya devam ediyor. Telekom şirketleri ve Arçelik, Anadolu Sigorta zayıf sonuçlar beklediğimiz şirketlerdir.

Kaynak URL