"2023'te platin arzında açık yaşanacak"

Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne göre otomobil üreticilerinden gelen yüksek talebin borsa yatırım fonlarının satışlarını fazlasıyla karşılayacağı ve değerli metalde 2023’te 3 yıldan beri ilk kez arz açığı yaşayacağı belirtildi.

Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne (WPIC) göre, otomobil üreticilerinden gelen artan talebin Borsa yatırım fonlarının (ETF) satışlarını karşılamasıyla önümüzdeki yıl platin tüketimi arzı geçecek.

WPIC ağırlıklı olarak otomotiv endüstrisinde emisyon kontrol sistemlerinde kullanılan metalin arzında 2020’den bu yana ilk kez 330 bin onsluk bir açık yaşanacağını öngörüyor.

Çin gibi katı hava kirliliği olan ülkelerden gelen talebin de desteğiyle piyasada yaşanan bu sıkılığın fiyatlara yansıması yaşanan resesyon endişelerine rağmen değerli metal bu yılı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Konsey tarafından yayımlanan bir raporda, otomobil üreticilerinin ve endüstrinin güçlü tüketiminin, ETF’lerin bir yıl daha yaptığı satışları fazlasıyla telafi edeceğini ve madenlerden çıkarılan platin arzının sınırlı kalacağını söyledi.

Spot platin ve madeni paralara olan artan talebin açığı genişletmesi ve Japonya’daki tüketicilerin üç yıl sonra ilk kez net alıcı olması bekleniyor. WPIC Araştırma Direktörü Ed Sterck, zayıf yenin hevesli platin yatırımcılarını yüksek fiyatlara alıştırdığını vurguladı.

Kaynak URL