7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlığı Türkiye’de enflasyonun yüzde 50’yi aşması oldu. Küresel piyasalarda bu hafta, Fed Bej Kitap’ta fiyat artışlarına vurgu yaparken, küresel gıda fiyatlarında rekor artış kaydedildi. Diğer taraftan, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sonucu olarak Rus ekonomisine ilişkin art arda açıklamalar geldi.

1-Türkiye’de enflasyon yüzde 50’yi aştı

Türkiye’de yıllık enflasyon Şubat’ta yüzde 54,44 seviyesine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Şubat’ta tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 4,81 artış gösterdi.

Üretici enflasyonunda ise yıllık bazda üç haneli seviye kaydedildi. Buna göre üretici fiyat endeksi Şubat’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 105,01 arttı. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 7,22 oldu.



  • ENFLASYON YÜZDE 50’Yİ AŞTI

2-Küresel gıda fiyatlarında rekor artış

FAO’dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat’ta Ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış göstererek ortalama 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın Şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti.

Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


  • KÜRESEL GIDA FİYATLARI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

    KÜRESEL GIDA FİYATLARI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

3-Bej Kitap, ek fiyat artışlarına dikkat çekti

ABD Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Bej Kitap” raporunun Mart sayısını yayımladı.

Fed, fiyatların ülke genelinde güçlü bir hızla arttığını, şirketlerin gelecek birkaç ay içinde ek fiyat artışları beklediğini bildirdi. Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, ekonominin Ocak ayının ortasından bu yana “ılımlı ila orta” hızda büyüdüğü kaydedildi.


  • BEJ KİTAP, EK FİYAT ARTIŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

    BEJ KİTAP, EK FİYAT ARTIŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

4-S&P Rusya’nın notunu bir kez daha düşürme kararı aldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nın kredi notunda bir kez daha indirime gittiğini açıkladı.

Kuruluş, Rusya’nın uzun vadeli Döviz cinsinden “BB+” ve yerel para cinsinden “BBB-” olan kredi notlarını “CCC-“ye indirdi.


  • S&P RUSYA'NIN NOTUNU BİR KEZ DAHA DÜŞÜRDÜ

    S&P RUSYA’NIN NOTUNU BİR KEZ DAHA DÜŞÜRDÜ

5-Rusya Merkez Bankası’ndan şok faiz kararı

Rusya Merkez Bankası, 1050 baz puan artışla politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı. Salgın döneminde politika faizi yüzde 4,25 seviyesine kadar indiren banka, 2021’in Mart ayından itibaren faizleri kademeli bir şekilde artırarak yüzde 9,5 seviyesine çıkarmıştı.


  • RUSYA MERKEZ BANKASI'NDAN ŞOK FAİZ ARTIŞI

    RUSYA MERKEZ BANKASI’NDAN ŞOK FAİZ ARTIŞI

6-Putin yeni sermaye kontrollerini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.


  • PUTİN YENİ SERMAYE KONTROLLERİNE İMZA ATTI

    PUTİN YENİ SERMAYE KONTROLLERİNE İMZA ATTI

7-Putin’den Rus turiste döviz limiti geldi

Kremlin, e-postayla gönderilen bir bildiride, Putin ‘in finansal istikrarı amaçlayan “ek geçici önlemler” konulu bir kararnameyi imzaladığını açıkladı.

Buna göre, seyahat edecek Rus vatandaşların ülke dışına çıkarabilecekleri nakit miktarı 10 bin dolar olarak sınırlandırıldı.


  • PUTİN'DEN RUS TURİSTE DÖVİZ LİMİTİ

    PUTİN’DEN RUS TURİSTE DÖVİZ LİMİTİ

Kaynak URL