7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?

Geçen hafta yurt içinde öne çıkan gündem TCMB’nin politika faizi olan bir haftalık repo faizini 100 baz puan indirimle yüzde 14’ten yüzde 13’e düşürmesi oldu. Küresel piyasalarda ise İngiltere’de enflasyon 40 yıl sonra çift haneye çıkması ve Biden “Enflasyonu Düşürme Yasası”nı imzalaması oldu

İşte geçen hafta öne çıkan 7 başlık…

1. TCMB’den sürpriz faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret ettiğini belirterek, sürpriz bir faiz indirimi gerçekleştirdi. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini 100 baz puan indirimle yüzde 14’ten yüzde 13’e düşüren Merkez Bankası, karara ilişkin açıklamasında “Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir” diye ekledi.




  • TCMB’DEN SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ

2. Merkez Bankası’ndan kredi düzenlemesi

Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30’u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.


  • MERKEZ BANKASI’NDAN KREDİ DÜZENLEMESİ

    MERKEZ BANKASI’NDAN KREDİ DÜZENLEMESİ

3. Konut ve kira artışlarına karşı yeni adım: Ofisler ev oluyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 1,5 milyon, Türkiye genelinde 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofisin konuta dönüştürüleceğini, bunun 50 bin yeni konut anlamına geldiğini bildirdi.


  • KONUT VE KİRA ARTIŞLARINA KARŞI YENİ ADIM: OFİSLER EV OLUYOR

    KONUT VE KİRA ARTIŞLARINA KARŞI YENİ ADIM: OFİSLER EV OLUYOR

4. İngiltere’de enflasyon 40 yıl sonra çift haneye çıktı

İngiltere’de enflasyon Temmuz ayında yüzde 10,1 ile 40 yılın zirvesini yeniledi. Çekirdek enflasyon da Temmuz’da yüzde 6,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.


  • İNGİLTERE'DE ENFLASYON 40 YIL SONRA ÇİFT HANEYE ÇIKTI

    İNGİLTERE’DE ENFLASYON 40 YIL SONRA ÇİFT HANEYE ÇIKTI

5. Biden “Enflasyonu Düşürme Yasası”nı imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasayı imzaladı.


  • BİDEN "ENFLASYONU DÜŞÜRME YASASI"NI İMZALADI

    BİDEN “ENFLASYONU DÜŞÜRME YASASI”NI İMZALADI

6. Konut satışları 1 yıl sonra geriledi

Konut satışları Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 geriledi. Böylelikle geçen yılın Ağustos ayının ardından yıllık bazda ilk kez gerileme yaşandı.


  • KONUT SATIŞLARI 1 YIL SONRA GERİLEDİ

    KONUT SATIŞLARI 1 YIL SONRA GERİLEDİ

7. İran’dan ‘anlaşma yakın’ sinyali

ABD, Avrupa Birliği ve İran arasında 2015 Nükleer Anlaşması’nın canlandırmak için başlatılan müzakereler önemli bir aşamaya geldi. İran dün itibarıyla Avrupa Birliği’nin hazırladığı taslak teklife yanıtını sundu ve anlaşmanın yakın olduğu sinyalini verdi.


  • İRAN’DAN ‘ANLAŞMA YAKIN’ SİNYALİ

    İRAN’DAN ‘ANLAŞMA YAKIN’ SİNYALİ

Kaynak URL