ABD ara seçimleri: Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler önde

Amerikalılar ara dönem seçimleri için sandık başına giderken ilk sonuçlar Cumhuriyetçilerin mevcut durumda azınlıkta olduğu Temsilciler Meclisi’nde kazanım elde ettiğine işaret ediyor.

ABD’de Senatonun üçte biri olan 35 koltuğu ve Temsilciler Meclisinin ise 435 koltuğunun tamamı için yapılan ara seçimlerde oylar sayılmaya devam ediyor.

İşte ABD ara seçimlerine ilişkin ilk sonuçlar ve kritik gelişmeler…

Senatoda Demokratlar önde

Associated Press’in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, TSİ 08:20 itibariyle Temsilciler Meclisi yarışında, Cumhuriyetçiler 173 sandalye kazanırken Demokratlar ise 124 sandalyenin sahibi oldu. Senatoda ise Demokratların 47, Cumhuriyetçilerin 46 sandalyesi bulunuyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmek için 219, Senato’da ise 51 sandalye gerekiyor.

Piyasanın ilk tepkisi (08:20)

Amerikan seçimleri gölgesinde ABD hisse vadelileri bu sabah kayıp ve kazanç bölgesinde salınırken dolar güne zayıflayarak başladı. Bloomberg Dolar Endeksi hafif kayıpla 1.312 puan seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,13’te dengelendi.

Mehmet Öz’den ilk yorum (08:11)

İlk sonuçlara göre rakibinin gerisinde görülen Cumhuriyetçi Mehmet Öz sonuçlara ilişkin ilk değerlendirmesinde “Tüm oylar sayıldığında bu yarışı kazanacağımıza inanıyoruz. Bütün gece farkı kapattık ve daha sayılacak çok oyumuz var” diye konuştu.

Kritik eyalete Cumhuriyetçi vali (07:45)

Seçimlerde dikkat çekici başka bir sonuç da Florida valilik seçimlerinde gerçekleşti. ABD seçim tarihinde salıncak eyalet (swing state) olarak görülen ve geçmişte başkanlık seçimlerinde kritik rol oynayan Florida’da valiliğe yeniden Cumhuriyetçi Ron DeSantis seçildi.

DeSantis’in seçimi 19 puan farkla kazanması eyalette Cumhuriyetçi eğilimin baskın çıktığını ortaya koydu. DeSantis anketlerde 2024 başkanlık seçimi için Donald Trump’ın ardından en popüler ikinci Cumhuriyetçi aday olarak öne çıkıyor.

Koltuğun Demokratlardan Cumhuriyetçilere geçebileceği tahmin edilen Georgia eyaletinde Cumhuriyetçi aday Herschel Walker az farkla önde.

İlk sonuçlara göre Mehmet Öz geride kaldı (07:50)

Bir başka kritik eyalet Pennsylvania’da ise Trump’ın desteklediği Mehmet Öz, ilk sonuçlara göre Demokrat rakibinin gerisinde kalıyor.

ABD ara seçimlerinde son dakika gelişmeleri Bloomberg HT’de

-ABD ara seçimlerine ilişkin gelişmeler anlık olarak güncellenecektir. ABD ara seçimlerine ilişkin son dakika gelişmeleri ve uzman yorumları için Bloomberg HT yayınını Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz

Kaynak URL