"ABD'de %2'lik enflasyona 2024 sonunda ulaşılır"

Eski IMF Ekonomisti, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Burcu Aydın Özüdoğru Fed’in faiz kararını ve Fed Başkanı Powell’in konuşmasını değerlendirdi. Dr. Özüdoğru, “ABD’de enflasyonda yüzde 2’lik hedefin 2024 yıl sonu ulaşılabileceğini düşünüyorum” dedi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, ABD’de enflasyon ve para politikası görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fed Başkanı Powell’ın konuşmasının bir önceki konuşması ile tutarlı olduğunun altını çizen Özüdoğru, “Fed Başkanı en önemli sorunun enflasyon olduğunu, enflasyonla mücadelenin ötelenemeyecek bir sorun olduğunu ve Amerika’daki finansal sistemin kuvvetli olduğunu söyledi. Daha önceki vermiş olduğu mesajlarla tutarlıydı. 2023 yılı içerisinde bir faiz artışını beklememiz gerektiğini, 2023 yılı içerisinde faiz oranlarında herhangi bir indirim görünmediğine dair mesajlar vardı. Yellen’in verdiği mesajlar ise finansal istikrarı bütünleyen, özellikle mevduatlar tarafındaki sıkıntıları giderilmesine yönelik destekleyici mesajlar verdi” dedi.

Özüdoğru konuşmasına şöyle devam etti:

Atılan adımların hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı bütünsel olarak kapsayıcı adımlar olduğunu düşünüyorum. Diğer tarafta Amerika’nın enflasyonu düşürme üzerine kanun tasarısına baktığımız zaman aslında hem istihdamı destekleyici hem de ekonomi içerisindeki yapısal sorunları gidermeye yönelik bütünsel bir süreç içerisinde gittiğini görüyoruz.

“Yüzde 2’lik hedef 2024 yılsonunda gerçekleşebilir”

Merkez bankalarının daha temkinli hedefler koymayı tercih ettiğini söyleyen Özüdoğru, “Aslında hedef ya da projeksiyonun gerçekleşmesi merkez bankası kredibilitesini olumlu yönde etkiler. Bu çerçevede küresel ölçekte gerek Amerika gerek Avrupa tarafında hem çekirdek hem de manşet enflasyondaki aşağı gidiş patikasına bakacak olursak hedeflerle uyumlu bir şekilde aşağı gelmiş olduğunu görüyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında Fed çok daha sert faiz artışı patikasına girerek, enflasyonun aşağı çekilmesi konusunda daha hızlı bir adım atabilirdi ama bunun yansımaları finansal piyasalarda ve ekonomi üzerindeki kayıpları çok daha yüksek olmasından dolayı aslında enflasyonun hedefe yaklaşması için projeksiyonu daha uzun bir vadeye yaymış durumda. Yüzde 2’lik hedefin 2024 yıl sonunda ulaşılabilecek olan bir süreç olduğunu düşünüyorum”

Kaynak URL