ABD'de işletmelerin en büyük endişesi enflasyon

ABD’de Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu tarafında yayımlanan raporda genel iyimserlik endeksinin gerilediği belirtilirken küçük işletmelerin üçte birinin en büyük endişe kaynağı olarak enflasyonu gösterdiği belirtildi.

ABD’deki küçük işletmeler arasındaki iyimserlik, satış görünümünün kötüleşmesi ve bazı enflasyon göstergelerinin hızlanmasıyla Ekim ayında son dört ayda ilk kez geriledi.

Grubun Salı günü yayımladığı bir raporda, Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu genel iyimserlik endeksinin geçen ay 92,1’den 91,3’e düştüğünü kaydetti. Göstergenin 10 bileşeninden yedisi, hem satış beklentilerindeki gerileme hem de işe almayı planlayan firma sayısındaki düşüş nedeniyle azaldı.




  • ABD PERAKENDE SATIŞLARDA ENFLASYON ETKİSİ

Yapılan anketin enflasyon ölçütleri de kafa karışıklığına işaret ediyor. Fiyatları artıran işletme sahiplerinin net payı üst üste beşinci ayda da düşerek yüzde 50 ile Eylül 2021’den beri en düşük seviyesini gördü.

Öte yandan önümüzdeki üç ay içinde fiyatları artırmayı planlayan firmaların payı Mayıs ayından bu yana ilk kez yükseldi. Bununla birlikte maaşları artırmayı planlayanların oranı da üçte bir olarak gerçekleşti.

Enflasyonu en büyük endişe kaynağı görenlerin oranı Ekim’de arttı

Yaklaşık aynı oranda işletme sahibi de küçük işletmelere zarar verecek en önemli sorun olarak enflasyonu gösterdi. Bu rakam Eylül ayında yüzde 30’du. Enflasyonun ardından ikinci sırada ise iş gücü sorunu öne çıktı.

İşletme sahipleri kalifiye eleman bulmakta ve açık iş pozisyonlarını doldurmakta zorluk çektiklerini zorlandıklarını kaydettiler. Ancak rakam yüksek kalmaya devam etse de işe alım planları Haziran ayından bu yana ilk kez geriledi.


  • HEDGE FON DEVİNDEN 'RESESYON KAÇINILMAZ' UYARISI

    HEDGE FON DEVİNDEN ‘RESESYON KAÇINILMAZ’ UYARISI

NFIB Baş Ekonomisti Bill Dunkelberg yaptığı açıklamada, “Enflasyon, tedarik zinciri sorunları ve işgücü sıkıntısı, birçok küçük işletmenin ürün ve hizmetlerine yönelik talebi karşılama yeteneğini sınırlamaya devam ediyor” dedi.

Rapora göre işletme sahiplerinin yüzde 13’ü önümüzdeki 3 ay içinde daha düşük reel satış yaşanmasını bekliyor. Bu rakam Eylül ayında yüzde 10 olarak gerçekleşmişti.

Sahiplerin yaklaşık yüzde 13’ü, önümüzdeki üç ay içinde Eylül’deki yüzde 10’dan daha düşük reel satışlar bekliyor. Öte yandan önümüzdeki altı ayda iş koşullarının kötüleşmesini bekleyenlerin oranı Eylül ayına göre artarak yüzde 50’ye yaklaştı.

Kaynak URL