ABD'de kaya gazı ve petrolü gelirleri 200 milyar doları bulabilir

ABD’de kaya gazı ve petrolü üretiminden elde edilen gelirlerin bu yıl rekor kırarak 200 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.

Deloitte LLP’ye göre, ABD’li kaya gazı üreticileri bu yıl, sektörü 2024 yılına kadar borçsuz hale getirmeye ve potansiyel olarak daha fazla doğalgaz üretimine yönelik bir geçişi, finanse etmeye yetecek bir miktar olduğu değerlendirilen yaklaşık 200 milyar dolar kazanma yolunda ilerliyor.

Deloitte yayımladığı bir raporda petrol ve gaz endüstrisinin 1,4 trilyon dolarlık rekor bir gelir sağlayacağının öngörüldüğü bir trendin parçası olarak yüksek petrol fiyatları ve disiplinli sermaye harcamalarının ABD’li üreticilerin kayıtlardaki en kârlı yılını geçirmeye hazırlandığını belirtti.

Firma ABD’li üreticilerin borçlarını ödemesi ve hissedarlarını ödüllendirmesi sonrasında dünyadaki yüksek talep ve fiyatlar nedeniyle daha fazla gaz üretimine yoğunlaşacaklarını öngördü.

“Doğalgaza yönelimde artış yönlü bir aktivite değişikliği öngörüyoruz” diyen Deloitte ABD Petrol, Gaz ve Kimya Direktörü Amy Chronis, “Kaya gazı üreticileri ABD doğalgaz havzalarına yatırımlarını iki katına çıkarabilir ve sonrasında düşük karbonlu yakıtlara yatırımlarını artırmak için yeterli kaynakları kalmış olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılki petrol ve gaz patlamasındaki temel fark, çok yüksek fiyatlar değil, endüstrinin önceki yıllara kıyasla sermaye harcaması eksikliği olduğu belirtiliyor.

Deloitte’un verilerine göre, küresel operatörler petrol ve gaz üretim projelerine, petrolün en son varil başına 100 dolar civarında işlem gördüğü 2014 yılına kıyasla şu anda yaklaşık yüzde 60 daha az harcama yapıyor.

Trend en güçlü şekilde 2010’dan 2019’a kadar yaklaşık 300 milyar dolarlık zarar yazan ABD kaya petrolü endüstrisinde görülüyor pandemide hayatta kalan şirketler için ödül zamanının geldiği belirtiliyor.

Endüstri, 2021 ve 2022’de bu kaybın tamamını geri kazanmış olacak ve tahminlere göre on yılın geri kalanında ufukta daha fazla kâr olacak.

Deloitte’un analizi, 2022 için ortalama brent petrol fiyatının varil başına 106 dolar ve 2023 için varil başına 81 dolar olacağını varsayıyor. Brent vadeli işlemleri Çarşamba günü varil başına 101,22 dolar civarında gerçekleşti.

Rapor ayrıca ABD sıvılaştırılmış doğalgaz operatörlerinden elde edilen kârların ölçeğini de gösterdi. Doğalgaz şirketlerinin 2013-2020 yılında 45 milyar dolarlık zararlarını geri kazanmaları ve geçen yılki kazançlarını ikiye katlayarak bu yıl 59 milyar dolar gelir elde etmeleri bekleniyor.

Kaynak URL