Akkök'ten kimyaya 300 milyon dolar yatırım planı

Bloombreg HT yayınına katılan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, kimya sektöründe gidilecek çok yer olduğunu, bu yıl için 300 milyon dolar civarında yatırım planladıklarını söyledi. Dördüncü, hesap yapacaklarını anlamlıysa kur korumalı mevduata geçeceklerini de söyledi.

Grubun geleceğini kimya sektöründe gördüğünü söyleyen Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, bu yıl 300 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.

Bloomberg HT yayına katılan Dördüncü, grubun bu yıl ve gelecek yıllara ilişkin hedefleri hakkında bilgi verdi.

Geçen yıla ilişkin, “Gayrimenkul yatırım ortaklıkları şirketlerimizde sıkıntılarımız oldu, kiraların TL olması ve tabi biz yabancı parayla borçlandık buralarda bir de pandemide alışveriş merkezlerinin kapanması bizi olumsuz etkiledi” değerlendirmesini yapan Dördüncü, enerjide 2021 yılın tatmin edeci olduğunu belirtti.

“Enerjide ağırlığımız doğalgaz tarafında, yenilenebilir enerjide de hidroelektrik santrallerimiz var. Su sıkıntısı olunca doğalgaz santralleri deli gibi çalıştı o yüzden 2021’de Akenerji yılı hem hasılatta hem de ciro anlamında hem de faaliyet karı anlamında iyi kapattı” diyen Dördüncü, grubun geleceğini kimya sektöründe gördüğünün altını çizdi.

400 milyon dolarlık ciro

Kimya şirketlerinde bu sene 2022’de ihracatı 600-700 milyon dolara çıkaracaklarını belirten Dördüncü, “Aksa şirketimiz 2021’de 400 milyon dolar civarında bir ciro yaptı” dedi.

Kimya sektöründe gidecek çok yer olduğuna vurgu yapan Dördüncü, “Türkiye olarak bizim en büyük cari açıklarımızdan bir tanesi kimya sektöründe. DowAksa’da Biz bir süper teşvik almıştık birkaç sene önce 500 milyon dolarlık bir teşvik, bunun 125 milyon dolarlık faslını tamamladık ve 2026’ya kadar hepsini yapmış olacağız. Yani biz kimya sektörü tarafında 2022’de en az 300 milyon dolar yatırım yapacağız” değerlendirmesini yaptı.

Yenilenebilir enerjide yeni yatırımları olmadığını, gayrimenkul tarafında da bir AVM daha yapmayı düşünmedikleri bilgisini veren Dördüncü, kurda istikrarın çok önemli olduğunu ifade ederek, “Hesabımızı yapacağız ve eğer anlamlıysa biz de kur korumalı mevduata geçeceğiz. Fakat o konuda şu anda verilmiş nihai bir kararımız yok” diye konuştu.

Kaynak URL