Ali Kibar: Alüminyumda yaptırım beklemiyorum

Rusya’nın alüminyum tedarikinde hem Avrupa hem de Amerika için önemli bir kaynak olduğunu söyleyen TALSAD Başkanı Ali Kibar, bu konuda Avrupa ve Amerika’nın Rusya’ya farklı bir duruş sergilemesini beklemediğini söyledi.

ABD Başkanı Biden tarafından Rusya’ya ilk yaptırım paketinin açıklanmasının ardından gözler başka hangi alanlarda yaptırım yapılabileceğine çevrildi.

Alüminyum üretimi ve tedarikinde önemli bir konuma sahip olan Rusya’ya bu konuda nasıl bir tavır alınacağı merak konusu oldu.

Konuya ilişkin Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Kibar Holding Yönetim Kurulu ve Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Başkanı Ali Kibar, bu konuda Avrupa ve Amerika’dan bugüne kadar olan duruştan farklı bir duruş sergilenmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Rusya’daki alüminyum kapasitesinin fevkalade önemli olduğunu, Rusya’daki alüminyum kaynağının bir alternatifi olmadığını belirten Kibar, hem Avrupa hem de Amerika için ciddi bir tedarikçi olduğunu hatırlattı. Kibar, “Rusya’daki alüminyum üretim kapasitesi fevkalâde önemli. Rusya, hem Avrupa hem Amerika hem de Türkiye için önemli bir tedarik kaynağı. Avrupa ve Amerika ihtiyacının yüzde 40’ını Rusya kaynaklarından tedarik ediyor. Türkiye alüminyum pazarının yüzde 55’i Rus kaynaklı” dedi.

Parlementoya tavsiye

Ancak ne Avrupa ne de Amerika’dan dalgalanmaya neden olabilecek bir duruş beklemediklerini dile getiren Kibar, “Son aldığımız bilgilere göre Avrupa’da sektör temsilcileri farklı bir duruşun sergilenmemesini istiyor. Hatta, Avrupa parlementosuna var olan duruşun değişmemesi konusunda bir tavsiye kararı iletmişler. Bu nedenle farklı bir karar beklemiyorum” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak URL