Almanya'dan temiz enerjiye ağır vergi

Bloomberg’in haberine göre Almanya hükümeti tüketici destek planını finanse etmek amacıyla temiz elektrik üreticilerinden elde edilen yüksek kazançların yüzde 90’ını vergi olarak almayı planlıyor.

Almanya, hükümetin tüketicilere destek paketini fonlama çabaları kapsamında bazı temiz elektrik üreticilerinden elde edilen kazançların yüzde 90’ını geri alma planını ortaya koydu.

Bloomberg News haberine göre hükümet, güneş, rüzgar ve nükleer için megavat-saat başına 130 euronun üzerindeki kazançları vergi olarak elde etmeyi planlıyor. Politikacılar, RWE AG gibi şirketlerin yüksek elektrik fiyatlarından elde ettiği kârın bir kısmını geri almaya çalışıyor.

Elektrik üreticilerine kullandıkları yakıta göre beklenmedik vergi uygulanacak. Linyit fabrikaları, megavat saat başına 82 euronun, petrol tesisleri ise 280 euronun üzerindeki kazançları için vergilendirilecek. Tedbirler, Eylül 2022’nin başlangıcından, Haziran 2023’ün sonuna kadar 10 ay boyunca geçerli olacak ve 2024’ün sonuna kadar uzatılabilecek.

Almanya, 22 Kasım’da şirketler ve konutlar için gaz fiyatlarına bir üst sınır getiren ve elektrik için daha fazla tahsis edilen 54 milyar euroluk bir paket açıkladı.

Yetkililere göre, faturalar için yapılan yardım kısmen, hükümetin çift haneli milyar avroluk bir miktar artırmayı beklediği beklenmedik gelir vergisiyle finanse edilecek.

Önerilen seviye, Avrupa Komisyonu’nun önerdiği megavat saat başına 180 euro seviyesinden daha düşük. Almanya’daki yenilenebilir enerji jeneratörleri, böyle bir verginin, ülkenin ithal fosil yakıtlardan kurtulmasına yardımcı olmak için gerekli yatırımları caydıracağı konusunda uyardı.

Cuma günü kabineden geçmesi beklenen 200 sayfadan uzun yasa teklifi şimdiden enerji lobisi gruplarından geniş eleştirilere yol açtı. Muhalif Hıristiyan Demokratlardan bir milletvekili olan Andreas Jung, yeni teknolojiye çok para yatırdıkları için verginin yenilenebilir enerji şirketlerini “boğacağını” söyledi.

Yasanın 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi için 16 Aralık’ta Meclis’ten geçmesi planlanıyor.

Kaynak URL