“AMB Ukrayna krizine rağmen varlık alımını sonlandırabilir”

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Gabriel Makhlouf Ukrayna krizinin AMB’yi varlık alımını hızla azaltma yolundan vazgeçirmeyeceğini söyledi

Makhlouf Ukrayna krizinin AMB’yi gelecek toplantıda varlık alımını azaltma programını hızlandırmaktan alıkoymayacağını belirterek “Mart toplantısında varlık alım programının nasıl şekilleneceği konusunda karar almamız çok muhtemel” diye konuştu.

Makhlouf en az Ekim ayına kadar sürmesi beklenen varlık alımlarının yeni projeksiyonlara bağlı olarak yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinde sona erebileceğini belirtti.

Makhlouf bugün Paris’te verdiği demeçte Rusya-Ukrayna çatışmasının ekonomiye etkilerini değerlendirmek için henüz erken olduğunu söyledi. Euro Bölgesi’nde virüs kısıtlamalarının azalmasıyla bölge ekonomisinin toparlandığını belirten Makhlouf tüketimin arttığını, istihdam piyasasının da daha sağlıklı görünümde olduğunu ifade etti.

AMB Üyesi ayrıca faiz artışı konusunda çok fazla belirsizlik olduğunu ve beklemeyi tercih edeceğini söyledi. Makhlouf bu görüşünün nedenini “şu anki fiyat baskılarının ne kadar süre devam edeceğine dair şüpheler” olarak açıkladı. Normalleşme patikasının Haziran ve Eylül döneminde netleşebileceğini belirtti.

Kaynak URL