AMB uzun vadeli enflasyon anketi yükselişe işaret ediyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 56 uzman tahminci arasında yaptığı ankete göre uzun vade enflasyon tahmini üç ay öncesine göre yüzde 0,1 artarak yüzde 2,2’ye yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) profesyonel tahminciler arasında yaptığı anket sonucuna göre uzun vade enflasyon tahmini üç ay önceki tahmin olan yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseldi.

Ankette bu yıl için ortalama enflasyon tahmini yüzde 7,3, 2023 için yüzde 3,6 ve 2024 için yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

AMB anketinde uzun vadeli çekirdek enflasyonun yüzde 2,2’de dengelenmesi beklenirken bir önceki ankette bu rakam yüzde 1,9 olarak gerçekleşmişti.

Uzmanlar 2022 ve 2023 için ekonomik büyüme tahminlerini de düşürürken daha zayıf görünüme rağmen anket ufku boyunca işsizlik tahminlerini de aşağı çektiler.

AMB anketine 1-5 Temmuz tarihleri arasında 56 uzman katıldı.

AMB, Perşembe günü yaptığı toplantıda faizleri 50 baz puan artırmış ve sonrasında basın mensuplarına yapılan açıklamada AMB Başkanı Christine Lagarde enerji fiyatları kısa vadede yüksek kalacağını, fiyat baskılarının daha fazla sektöre yayıldığını vurgulayarak birçok çekirdek enflasyon göstergesinin daha da yükseldiğini ve enflasyonun bir süre daha istenmeyen şekilde yüksek kalacağını ifade etmişti.

Kaynak URL