“AMB’nin faiz artışı hata olabilir”

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımının politika hatası olabileceğini belirtiyor

Ankete katılan ekonomistler enflasyon yüzde 2’lik hedefe inerken bankanın faiz artışına doğru ilerlemesinin politika hatası olacağı görüşünde.

Bloomberg’in 50’den fazla katılımcıyla yaptığı ankette gelecek 2 sene için enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 1.7 ve yüzde 1.8 oldu. Anket katılımcılarının medyan tahmini Aralık’ta 25 baz puanlık faiz artışı olacağı yönünde.

Frankfurt’taki Oxford Economics Ekonomisti Olivier Rakau “bu yıl sonunda faiz artışı yapılması hata olabilir. Enflasyonist baskılar faiz artış döngüsüne başlamak için yeterince güçlü değil” değerlendirmesini yaptı.

AMB Şef Ekonomisti Philip Lane fiyat artışlarının bu hızla sürmeyeceğini belirten isimler arasında. Lane geçen hafta faiz artışının bölge ekonomisine zarar verme riski olduğunu söyledi.

Para politikasında sıkılaşmayı savunan isimler arasında ise Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel ve Hollanda MB Başkanı Klaas Knot gibi isimler bulunuyor. Litvanya Merkez Bankası Başkanı Kazaks da dünkü açıklamasında bu yıl faiz artışının güçlü bir ihtimal olduğunu belirtmişti.

AMB’nin Aralık projeksiyonlarına göre 2023 ve 2024 yılı enflasyon tahminleri yüzde 1.8 oldu. Yeni projeksiyonlar Mart toplantısında açıklanacak.

UniCredit Ekonomi Danışmanı Erik Nielsen bir raporunda bankanın gelecek sene için enflasyon tahminini yüzde 1.9’a yükseltebileceğini, bunun da faiz artışı için yeterli olmadığını belirtti.

Barclays Ekonomisti Silvia Ardagna ise Mart 2023’e kadar faiz artışı beklemediğini söyledi.

Kaynak URL