Asya LNG fiyatları beş ayın zirvesinde

Asya LNG fiyatları dünya genelinde yaşanan arz sıkıntısı ve tüketicilerin kış tedarikini garanti altına alma mücadelesi nedeniyle sert bir şekilde yükselerek beş ayın zirvesini gördü.

Asya’da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatları dünya genelinde yaşanan gaz tedarikini garanti altına alma çabalarının bölgede yaşanan enflasyon endişelerine eklenmesiyle sert şekilde yükseldi.

Kuzey Asya spot gösterge LNG fiyatı Pazartesi günü yüzde 10 artışla bir milyon İngiliz termal birimi başına 61,025 dolara yükseldi. Fiyatlar geçen yıla göre neredeyse dört katına çıktı.

Avrupa’dan ABD’ye tüm dünyada gaz fiyatları, dünyanın en büyük tüketicilerinin kıştan önce arzı güvence altına almak ve stokları yeniden doldurmak için acele etmesiyle yükseliyor.

Rusya, Kuzey Akım Boru Hattı’nı 31 Ağustos’ta üç gün sürecek onarımlar için durduracağını duyurması sonrası akışın tekrar başlatılmayabileceğine dair endişeler tüm dünyada şok dalgalarının yayılmasına neden oldu.

Japonya, Güney Kore ve Tayvan’daki LNG alıcıları, yılsonuna kadar daha fazla sevkiyat için tedarikçilerle görüşmeleri hızlandırarak, enerji eksikliği yaşayan Avrupa ile rekabeti artırıyor. İthalatçılar ise LNG kargolarını güvence altına almak için tekliflerini büyük ölçüde artırmak zorunda kaldılar.

Yüksek enflasyonla boğuşan Asya’da artan yakıt maliyetlerinin, bölgede elektrik maliyetlerini de artırması bekleniyor. Öte yandan birçok ülke için elektrik üretiminde doğalgaza birkaç alternatiften biri olan Asya için Eylül vadeli kömür fiyatları da geçtiğimiz yıl içinde dört katından fazla arttı.

Kaynak URL