Avrupa ekonomisinde “tam duruş” riski

Avrupa Birliği enerji bakanları, Rusya’nın bölgeye doğalgaz akışını süresiz olarak durdurmasının ardından alınacak önlemleri görüşmek üzere bugün Brüksel’de olağanüstü toplanıyor. Toplantı öncesinde Belçika Başbakanı Alexander De Croo Avrupa’nın derhal harekete geçmemesi halinde çok ağır ekonomik sonuçların ortaya çıkacağı konusunda uyardı.

Avrupa Birliği enerji bakanları, Rusya’nın bölgeye doğalgaz akışını süresiz olarak durdurmasının ardından alınacak önlemleri görüşmek üzere bugün Brüksel’de olağanüstü toplanacak. Toplantıda, teminat tamamlama çağrılarının tırmanışa geçtiği enerji piyasalarına likidite sağlamak için müdahaleler ele alınacak.

Yetkililer ayrıca Rus doğalgaz ithalatının – ve hatta muhtemelen sıvılaştırılmış doğalgazın – fiyatlarına bir üst sınır getirilmesi önerisini de değerlendirebilir ve talep azaltma hedefleri önerebilirler. Öncesinde Belçika Başbakanı Alexander De Croo Avrupa’nın derhal harekete geçmemesi halinde çok ağır ekonomik sonuçların ortaya çıkacağı konusunda uyardı.

Perşembe günü Bloomberg News’a verdiği röportajda De Croo, “Birkaç hafta sonra Avrupa ekonomisi tamamen duracak. Bundan toparlanmak, gaz piyasalarına şu anda müdahale etmekten çok daha zor olacaktır” dedi.

“Toplumsal huzursuzluk ortaya çıkar”

Ekonominin durma noktasına gelmesinin ciddi toplumsal huzursuzlukların ortaya çıkması riskini de beraberinde getireceğini ifade eden De Croo, endüstrilerinde üretimin durmasını önlemek istiyorsa, Avrupa Birliği’nin bloktaki gaz ticaretine gecikmeden geniş bir fiyat sınırı uygulaması getirmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan bölge ülkelerinden bireysel önlemler gelmeye devam ediyor. İngiltere Hazinesi, enerji şirketlerinin ilave likiditeye erişmesine yardımcı olmak için İngiltere Merkez Bankası (BOE) ile 40 milyar sterlinlik bir fon kuracak. Danimarka da enerji firmaları için 100 milyar kron (13,5 milyar dolar) kredi garantisi sağlayacak. Bugün gerçekleştirilecek toplantıdan enerji piyasasına müdahale kararı çıkacağı beklentisi ile dün sabah saatlerinde yüzde 8,3’e varan düşüşle ağustos başından bu yana en düşük seviyeye inen gösterge gaz vadeli fiyatları, De Croo’nun açıklamaları sonrası yüzde 3 yükselişle kapandı.

Kaynak URL