Avrupa Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka varlık alım programını 1 Temmuz’da bitireceğini duyurdu. Banka ayrıca bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerini yükseltti.

AMB beklendiği gibi ana refinansman faizini yüzde 0, marjinal fonlama imkanını yüzde 0,25 ve mevduat faizini eksi yüzde 0,50’de tuttu. Banka normal varlık alım programını 1 Temmuz’da bitireceğini açıkladı.

Banka ayrıca bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerini yükseltti. Buna göre 2022 yılı enflasyon tahmini yüzde 5.1’ten yüzde 6.8’e, 2023 tahmini yüzde 2.1’den yüzde 3.5’e, 2024 tahmini yüzde 1.9’dan yüzde 2.1’e yükseltildi.

AMB Başkanı Christine Lagarde’ın bugün düzenleyeceği basın toplantısında ilk faiz artışının zamanlamasına ilişkin sinyaller aranacak. Fed ve İngiltere Merkez Bankası başta olmak üzere küresel çapta birçok Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına başladığı süreçte AMB’nin sıkılaşma döngüsünün ne zaman başlayacağı merak konusu.

Sürecek…

Kaynak URL