BDDK'dan TL ticari kredi kullanımına ilişkin yeni açıklama

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), TL ticari kredi kullanımında, bankaların kredi kullandırımına ilişkin sorumluluklarına ilave açıklama getirdi.

BDDK, Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama kararı hakkında bankaların kredi kullandırımına ilişkin sorumluluklarına ilave açıklama getirdi.

BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şirketlerden alınacak beyan ve taahhütlerin, 30/6/2022 tarihinden itibaren (30/6/2022 dahil) geçerli olacak şekilde alınması gerektiği belirtilmektedir. Bu çerçevede, 30/6/2022 tarihinden (30/6/2022 dahil) itibaren kullandırılmış ve kullandırılacak kredilerde; 10265 sayılı Kurul Kararında belirtilen YP nakdi varlıkların esas alınması ve bu krediler için söz konusu Kurul Kararının eklerinde yer alan beyan ve taahhütlerin alınmış olması gerekmekte olup, bu tarihten önce alınan taahhüt ve beyanların kontrol edilmesi konusunda bankaların bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

10265 sayılı Kurul Kararı uyarınca Şirketlerden alınan beyan ve taahhütlerin hatalı ya da gerçeğe aykırı olması durumunda, sermaye yeterliliği hesaplamalarında söz konusu Şirketlere yüzde 500 risk ağırlığı uygulamasının kaldırılması talebi uygun görülmemiştir.
30/6/2022 tarihinden sonra kredi kullandırımı yapılacak Şirketlerden alınması gereken 10265 sayılı Kurul Kararının Ek-1’inde yer alan beyan ve taahhüdün, daha sonraki kredi kullandırımları dâhil kredi ilişkisi devam ettiği sürece yenilenmesi gerekmemektedir. Ayrıca, kredi başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki YP net pozisyon açığı kadar kredi kullanacak müşterilerden, kredi kullandırımı sırasında YP net pozisyon açığı bilgisinin edinilmesi gerektiği tabii olsa da, bu bilginin söz konusu beyan ve taahhüt metnine eklenmesine gerek bulunmamaktadır. Bu çerçevede, kredi kullandırımı sırasında Karar ekinde yer alan beyan ve taahhüdün alınmış olması dışında Karar kapsamındaki değerlendirmelerin yapılması amacıyla Şirketlerden ilave mali bilgi ve belge istenmesine gerek bulunmamaktadır.

10265 sayılı Kurul Kararında belirtildiği üzere, KMH, diğer rotatif nitelikli krediler ve kurumsal kredi kartlarından nakit çekimi yoluyla veya gün içi ve gecelik krediler yoluyla kullandırılan kredi tutarları belirlenirken, ay sonları itibarıyla önceki ay sonuna göre toplam nakdi kredi bakiyesindeki artışın esas alınması gerekmektedir.

10265 sayılı Kurul Kararı uyarınca alınan beyan ve taahhüt karşılığında tahsis edilen kredinin, kullanımını takip eden 3 aylık takvim dönemi bitmeden kapatılması durumunda dahi, Şirketin beyanını teyit eden onayın, kredinin kullandırıldığı 3 aylık takvim dönemi sonunu izleyen ayın son iş günü akşamına kadar bankaya sunulması gerekmektedir. Ancak, Şirkete kapatılan kredi dışında yeni kredi kullandırımı yapılmadığı müddetçe, sonraki 3 aylık takvim dönemleri itibarıyla kredi kullandırım şartlarının sağlandığına ilişkin belge temin edilmesine gerek bulunmamaktadır.

Alıcı statüsündeki Şirketin kredilendirilmesi suretiyle satıcıya ödeme yapılan ve ticari fatura bazında işleme alınan bildirimsiz gayrikabil-i rücu faktoring işlemlerine muafiyet kapsamında değerlendirilmemektedir. İlave olarak, Kurul Kararı uygulamasına ilişkin aşağıdaki hususların da göz önünde bulundurulmasında gerekmektedir.”

Kaynak URL