BofA ve Goldman Ukrayna riskine rağmen Fed tahminlerini koruyor

Piyasalarda Fed’den bu sene birkaç faiz artışı yapma beklentileri geri çekilirken Wall Street’te bazı bankalar beklentilerini değiştirmedi

Bank of America Corp. ve Goldman Sachs Group Fed’in yüzde 0-0.25 aralığında olan politika faizini yıl sonuna dek yüzde 2’ye yükselteceği görüşünü koruyor. JPMorgan Chase de politika faizinin 2023’ün başlarında yüzde 2 olacağını öngörüyor. Hepsinin temel argümanı ise ortak: Enflasyondaki yükseliş Fed’i harekete geçmeye zorlayacak.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin ve yaptırımların küresel büyümeye derbe vurabileceği ancak bu durumun hammadde fiyatlarında artış gibi etkilerle enflasyonda daha fazla yükselişe neden olabileceği belirtiliyor.

New York’taki Goldman Sachs’te Stratejist olan Praveen Korapathy normalleşme beklentisinin altında yatan gerekçenin hala değişmediğini belirtti ve “Büyümeye ufak bir darbe olabilir ancak Fed’in yükselen enflasyona kayıtsız kalacağını düşünmüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Piyasalarda faiz artış beklentileri düşüyor

Piyasalarda ise Rusya’nın saldırısının küresel büyüme görünümünü baskılayacağı beklentisiyle son günlerde Fed’den sıkılaşma beklentisi azaldı. Bu ayki toplantıda 50 baz puan faiz artışı bekleyen para piyasalarında şimdi 25 baz puan artış fiyatlanıyor. Politika faizinin yüzde 1.7 olacağı öngörüsü var. Bu, Fed’in kısa vadeli tahmini olan yüzde 2.5’in de altında.

Görüşünü değiştirenlerden biri TD Securities. Şirket, bu ay Fed’den daha düşük faiz artışı beklediğini, gelecek yıl için faiz artış beklentilerini de revize ettiğini açıkladı.

Ukrayna’da devam eden gerilim BlackRock stratejistlerinin de görüşlerinde değişikliğe neden oldu.

Rusya ve Batı arasında uzayan anlaşmazlığa dikkat çeken banka yetkilileri “Bu gelişmenin Merkez Bankalarının enflasyonu kontrol altına almak için frenlere basma ihtimalini azalttığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak URL