Çavuşoğlu'ndan arabuluculuk çağrısı

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında konuşan Dışişleri Bakanı Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye iki ülke ile de diyalog kurabiliyor” dedi.

NATO’nun Ukrayna gündemiyle toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının rakamını veren Çavuşoğlu, Ukrayna’dan dönmek isteyen her Türk vatandaşını tahliye etmek için yoğun çalıştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO karargahında Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği’nin (AB) de katılımıyla NATO Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantıya katıldı. Çavuşoğlu, toplantı öncesi İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile görüştü.

Toplantı sonrası Bakan Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle;

“Türkiye’nin izlediği kararlı aynı zamanda dengeli politika ve bu savaşın başlamasından önce sarf ettiğimiz çabalar ve savaşın durdurulması için sarf ettiğimiz çabalar vurgulandı. Amacımız bir an önce insani koridorların açılması elbette ama bu savaşın daha fazla uzun sürmemesi. Türkiye her iki tarafla da diyalog kurabiliyor.

Antalya’da biraraya getirmeyi planlıyorduk

Zemin uygun bir format olabilir hatta savaşın başlamasından önce her iki dışişleri bakanını da Antalya’da bir araya getirmeyi planlıyorduk. Şimdi Ukraynalılar bu savaş ortamında gelebilirler mi bilmiyorum ama hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy hem de Dışişleri Bakanı Dimitry Kuleba ve Bakan Yardımcısı Antalya Diplomasi Forumu’na katılımlarını teyit etmişlerdi. Rusya tarafından ise Sergey Lavrov bu katılımı teyit etti. Hatta uzun zaman öncesi yaklaşık 2 ay öncesinden bu marjda Türkiye, İran ve Rusya Federasyonu olarak Astana Dışişleri Bakanları Toplantısını da planlamıştık. O da halen geçerli. Sergey Lavrov da dün kendisiyle mesajlaştım, mevcut durumu konuştuk. Antalya’ya geleceğini bir kere daha teyit etti dünkü görüşmemizde. Ukraynalılarla Rusya tarafını, Lavrov’u en azından bakanlar düzeyinde bir araya getirmek isteriz. Antalya Diplomasi Forumu da buna vesile olursa seviniriz. Öyle görünüyor ki Sergey Lavrov’la bu Forum marjında görüşmek isteyen müttefikler ve Dışişleri Bakanları da var.

9 bin 653 vatandaş tahliye edildi

“Dün itibariyle Ukrayna’dan 9 bin 653 vatandaşın tahliyesi gerçekleşti. Birkaç gün önce Odessa’daki vatandaşlarımıza ‘Oradan ayrılın’ çağrısında bulunduk, her gün oradan da tahliyeler gerçekleşiyor. Önümüzdeki süreçte çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. İki tarafla da iletişimimiz devam ediyor. Kuşatılmış bölgelerdeki vatandaşlarımızı Rusya üzerinden tahliye etmek için çalışmalarımız sürüyor. Umarım en kısa planımız işler, gayretlerimizi devam ettireceğiz. Dönmek isteyen her vatandaşımızı tahliye etmek için yoğun çalışmalarımız sürüyor. Rus tarafıyla da askerler düzeyinde temasımız devam ediyor. Ukrayna’daki bazı Türk vatandaşlarının Rusya’ya geçirilerek Türkiye’ye tahliyesi için görüşmelerin sürüyor.”

Hava sahası vurgusu

“Türkiye hava sahasının açık olması stratejik ve insani bakımdan önemli. Sadece Türkiye açısında değil yaptırımı uygulayan ülkelerin vatandaşları açısından da hava sahasın açık tutuyoruz.”

Kaynak URL