Credit Suisse: Rus offshore varlıklarına yaptırım tehdidi finansal piyasalara zarar verebilir

Credit Suisse tarafından yayımlanan bir rapora göre Rusya’nın offshore hesaplarında 300 milyar dolar civarında döviz tutuyor olabileceği ve bu rakama yaptırımlarla el konulmasının ya da el konulmasından kaçınmak için yerinin değiştirilmesinin finansal piyasalara zarar verebileceği uyarısında bulunuldu

Rusya’nın offshore hesaplarda hala 300 milyar dolarlık bir varlığa sahip olduğu ve bu miktarın yaptırım endişeleriyle hızla transfer edilmesi ya da yaptırımlarla dondurulmasının finansal piyasalara zarar verebileceği belirtiliyor.

Credit Suisse Group AG Stratejisti Zoltan Pozsar’ın Bank of Russia ve finansal piyasalardan derlediği verilere göre Rusya resmi rakamlarda belirtilenden daha büyük bir miktarda dolar olarak tutuyor olabilir. Credit Suisse aynı zamanda Bank of Russia’nın dolar riskinin resmi rakamlarda belirtilen yüzde 20 oranından farklı olarak yüzde 50 olduğunu tahmin ediyor.

Pozsar’a göre bu rakam kredi piyasalarını etkilemek için yeterli bir miktar. Stratejist tarafından Perşembe günü yazılan raporda en fazla 300 milyar dolar olduğu düşünülen rakam için yaptırımlarla el konulma ya da Batı finans sisteminden doğuya kaydırılma ihtimalinin olduğu belirtiliyor.

Rusya’nın son yıllarda doların ekonomileri üzerindeki gücünü azaltma çabaları şu ana dek ABD ve müttefiklerinin açıkladığı yaptırımlardan daha az etkilenmesine yardımcı oldu. Belirlenmemiş rezervlerin takip ve yaptırımlarla hedef alınmasının oldukça zor olduğu fakat varlıkların yerinin belirlenmesi durumunda ABD ve diğer ülkelerin daha fazla hesabı hedef alma potansiyelini artırdığı düşünülüyor.

Pozsar konuyla ilgili risklere değindiği bilgi notunda ana hatlarıyla tanımladığı offshore Döviz varlıklarının yaptırımlara karşı savunmasız olabileceği ya da olası yaptırımların etkisiz kalacağı güvenli bir bölgeye transfer edilmesi durumunda dedolarizasyonu tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak URL