Dolar/yuan 2020'den beri ilk kez 7'yi aştı

Çin’de offshore yuan, dolardaki güçlenme ve ekonomideki kırılganlıkların etkisiyle dolar karşısında 2 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/yuan paritesi ülke Merkez Bankası’nın para birimini desteklemek için 16 seans üst üste beklenenden daha güçlü fixing’ine rağmen 7,0186’ya yükseldi. ABD’de dün açıklanan enflasyon verisinin Fed’den daha yüksek montanlı faiz artışı beklentisini güçlendirmesi dolarda ralliyi tetikledi.

Kovid-19 kaynaklı karantinalar ve ihracattaki yavaşlama da Çin para birimi üzerinde baskıya neden oluyor.

Fed’in bu ay tahminlerin üzerinde faiz artışı yapacağı beklentisi doları destekliyor. Bu faiz artışlarının, Çin ile ABD arasındaki para politikasının daha da farklılaşmasına ve ülkeden sermaye çıkışlarına neden olabileceği belirtiliyor.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Liu Guoqiang bu ay başında yaptığı açıklamada Çin’in yuanı stabil seviyede tutacağını, kısa vadede para biriminin iki yönde dalgalanabileceğini belirtmişti.

Dolar yuan karşısında son olarak pandeminin başladığı 2020 yılının başında, daha önce de ABD ile ticaret savaşının devam ettiği 2019 yılının Ağustos ayında 7 seviyesini aşmıştı.

Kaynak URL