Enerji sektöründe dijital dönüşüm süreci

Bloomberg HT’de yayınlanan Dijital Stateji programında enerji sektöründeki dijital dönüşüm konuşuldu. Konu hakkında, Petrol Ofisi CFO’su Mehmet Abbasoğlu ve Golive CEO’su Şenay Yılmaz konuk oldu.

Bloomberg HT’de yayınlanan Dijital Stateji programının bu hafta enerji sektöründeki dijital dönüşüm nasıl olduğunu ve süreçleri konuşuldu. Konu hakkında, Petrol Ofisi CFO’su Mehmet Abbasoğlu ve Petrol Ofisi’nin dijital dönüşüm yolculuğunda çalışmalar yapan Golive CEO’su Şenay Yılmaz konuk oldu.

Enerji sektöründeki dijital dönüşüm süreçleri hakkında konuşan Petrol Ofisi CEO’su Abbasoğlu, ürün bazında farklılaşmanın oldukça zor olduğunu belirtirken, şunları söyledi:

“Ana stratejimizin köşe taşı olarak mükemmel müşteri memnuniyetini sağlamak adına, teknolojiyi dijital dönüşümü ve finansal mühendisliği tam merkeze koyduk. Teknoloji deyince aklıma işletim sistemleri geliyor. Petrol Ofisi senede 13 milyon metreküp mal satan, 65 milyar TL civarında ciro yapan büyük bir şirket. İçinde bulunduğumuz ağ ekonomisinde en başta tedarikçilerimizden, en sonda da sadakat uygulamamızı indirmiş tüketicimize kadar entegre bir ortamda bulunmamızı sağlıyor. Bu teknolojiler bizim kardeş şirketlerimizi, hissedarlarımızı ve iştiraklerimizi entegre ediyor. Ağ ekonomisi bünyesinde eskiden “B2B, B2C” gibi terimler kullanıldık, artık bu terimler yerlerini “we to everything” dediğimiz yani araçtan her ortama her anlama bağlanma ihtiyacını giderme konseptine dönüşüyor”

Gelişime ve değişime adapte olanlar ayakta kalabildiğini söyleyen Golive CEO’su Yılmaz, “ Müşterilerine doğru ve hızlı hizmet sunabiliyor. İleri teknolojik çözümler üzerinde müşterilerimize uçtan uça çözümler sunuyoruz. Dijital dönüşüm yolculuğundan süreç danışmanlığından, uygulama danışmanlığına kadar AR-GE çözümleri ile eşlik ediyoruz. Bu teknolojilerin anlamlandırılması da önem kazandı. Sektörlere özel nasıl kullanacağız, nasıl konumlandırıp modelleyeceğiz 20 yıllık iş tecrübesi ve SAP iş ortağı olarak sunabiliyoruz. “En iyi uygulamaları nasıl daha sade kullanabiliriz?” örnek vermek gerekirse eskiden iş uygulamalarının analizlerinde ve mümkün olduğu kadar ihtiyaçlarını tanımlardık şimdi ise en iyi sektörel iş uygulamalarını sunabiliyoruz. Şirketlerin dijital dönüşümde yatırım büyüklüğü, sürecin uzun olması ve sonuçların net olmaması gibi çelişkiler oluyor. Sektörlere özel modellenen ileri teknoloji çözümleri ile çelişkileri bertaraf ediyoruz” dedi.

“ Dijital dönüşümler maliyet hesaplamada çok ciddi tasarruf sağladık”

Enerji sekötünde kullanılan dijital uygulamalar hakkında bilgi veren Abbasoğlu, “Enerji sektörü metaveri dediğimiz veri trafiği konusunda oldukça gelişmiş durumda. IOT (Internet Of Things) sistemi, düzenleyici kurumumuzun ve maliye bakanlığımızın uyguladığı bir sistem. Her terminal ve her depolama tesisimizde 5 dakikada bir düzenleyici kurumun kalibrasyon datası göndermemize sebep veriyor. Bayilerimizle iletişim imkânı sağlıyor, ödeme sistemleri açısından kaynak aktarmalarını sağlıyor. Sektörde çok aynın robot otomasyon süreçleri devrede, vergi ödemelerimiz tahsilatlarımızı sorunsuz ve eksiksiz aynı anda gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

Petrol Ofisi’nin dijital dönüşümü hakkında bilgi veren Yılmaz, “Petrol ofisinden çok geniş bir ekiple çalıştık. 12 ay gibi bir sürede fikirden uygulama aşamasına geçildi. SAP’nın enerji sektöründe enerji sektöründeki en büyük dijital dönüşüm projesi ödülü alındı. Petrol ofisinin 5binin üzerindeki iş süreci eski sistemlerden dönüştürülerek SAP’nın hem Modal Company hem de standart sistemleri üzerine aktarıldı. Projede 2 hedef vardır bir tanesi yalınlaşarak dijitalleşme ve hedeflenen canlı kullanım tarihinde tüm katma değerleri ile beraber projeyi canlıya geçirme” diye ekledi.

Son olarak Abbasoğlu, “Teknolojik adımın geri dönüşü hakkında değerlendirme bulunan Abbasoğlu, bir fırtınanın içindeyiz şu an emtia fiyatları artı, savaş çıktı ürün zincirinin sorunsuz devam etmesi adına ilk defa bir enerji sektörü olarak bu modele geçmemiz maliyet hesaplama açısından çok ciddi tasarruf sağladı. Biz şu anda her istasyonumuzda her dolum tesisimizde maliyet hesaplamasını çok daha doğru yapabiliyoruz”dedi.

Kaynak URL