Enerjisa Üretim/Bayçöl: YEKA-2'nin finans anlaşmasını imzalıyoruz

Bloomberg HT’ye konuşan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanları (YEKA-2) yatırımı için finans anlaşması yaptıklarını ve 2023 ilk yarısında imzaların atılacağını söyledi. Bayçöl, 3 yıl içerisinde YEKA-2’nin santrallerinin önemli bir kısmını hayata geçirmeyi ve 5 bin megavatın üstüne çıkmayı hedeflediklerini açıkladı.

Enerjisa Üretim, Komşuköy işbirliği ile tarımda yenilenebilir enerji kullanımına öncülük edecek uygulamayla bir ilke imza attı. Güneş enerjisiyle elektrik üretimi ve tarımın birlikte gerçekleşebildiği agrovoltaik projesini, İstanbul Komşuköy’de hayata geçirdi.

Projenin lansmanında Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanları (YEKA-2) yatırımı için finans anlaşması yaptıklarını ve 2023 ilk yarısında imzaların atılacağını açıkladı. Bayçöl “ Yenilenebilir enerji kaynakları dünyadaki bütün finans kuruluşlarının destek vermeye çalıştığı yatırımlar. Enerjisa’nın yenilenebilir enerjiye olan ilgisi ve yatırımları finansa ulaşma konusunda büyük bir güç sağlıyor. Sadece Türkiye’deki finansman kaynaklarına değil, yurtdışından sendikasyon kredisi bulup hayata geçirebileceğiz diye düşünüyoruz.”

“Çok yakın zamanda 100 megavatlık yatırımımızı finanse etmiştik. Şimdi var olan santrallerimizin kapasite artışı için finansman anlaşması imzalamak üzereyiz. Zannediyorum YEKA-2 olan yatırımımız için anlaşmayı da 2023’ün ilk yarısında atmış olacağız” değerlendirmelerinde bulundu.

“5 bin megavat üstünü hedefliyoruz”

Bayçöl YEKA-2 projesinin önemli bir kısmını 3 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Enerjisa üretim bin megavatlık YEKA-2’nin de tamamını üstlendi. Orada 1,2 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Hedefimiz 3 yıl içerisinde bu santrallerin çok önemli bir kısmını hayata geçirmek. 5 bin megavat üstünü hedefliyoruz.”

“2022 her sektör için zor bir yıl olarak geçti. 2023’ün 2022’den daha zor geçeceğine ilişkin sinyaller var. Enerji piyasaları volatilitesi en yüksek olan piyasalar. Çok fazla inişler çıkışlar göreceğimizi düşünüyoruz. Doğru risk yönetimiyle geçtiğimiz yıllardaki oranlardan şaşmayacak şekilde ve hatta daha iyi bir şekilde yönetmeyi hedefleyeceğiz.“

“Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’nin üzerine çıkarmak istiyoruz”

Yeni yatırımlarla birlikte yenilenebilir enerjide yüzde 50 oranına çıkmak istediklerini söyleyen İhsan Erbil Bayçöl, “Ağırlıklı filomuz doğalgaz santralleri ve hidroelektrik santrallerinden oluşuyor. Bundan sonraki büyüme hedefimizin tamamı rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinden yana olacak. Üretimimizin yüzde 60’a yakın yerli ve yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Enerji üretimimizde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’nin üzerine çıkarmak istiyoruz” dedi.

Kaynak URL