Fed/Mester: Genişlemeci politikalar sonlandırılırken büyüme desteklenecek

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester Fed’in izleyeceği faiz politikasıyla ilgili ılımlı açıklamalarda bulunarak enflasyonu dizginlemek için pandemi dönemi genişlemeci politikalara son verileceğini fakat bunun büyüme ve istihdama destek verecek şekilde yapılacağını söyledi.

Fed Cleveland Başkanı Loretta Mester, önümüzdeki dönemde izlenecek para politikasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında daha önce uygulanan pandemi kaynaklı destek politikasına son vereceğini fakat ekonomik büyüme ve istihdama destek vermeye devam edeceğini söyledi.

Mester katıldığı bir etkinlikte konuyla ilgili, “Niyetimiz, kısa vadeli kredilerin hızını düzene sokmak için zorlanan arz ile talebi dengeye getirerek enflasyonu kontrol alırken, ekonomik aktivitenin ve sağlıklı bir istihdam pazarının büyümesini korumak olacak” ifadelerini kullandı.

Bloomberg yorumculuğu da yapan eski Hazine Bakanı Larry Summers’ın içinde bulunduğu bazı ekonomistler Fed’in ekonomiyi yavaşlatmadan enflasyon sarmalından çıkarması için bir yol haritası çizebileceği düşüncesine temkinli yaklaşıyorlar.

Fed yetkilileri ise önümüzdeki ay yapılacak toplantıda yarım puanlık artış beklentilerini güçlendirerek enflasyonla mücadele çabalarının hızlanacağının mesajını veriyorlar. ABD’de yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 8,5 gelerek 1981’den bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti.

Fed’in 3-4 Mayıs’ta yapılacak toplantısından çıkabilecek yarım puanlık faiz artışı neredeyse tamamen fiyatlandığı, bunun yanında yetkililerin 9 trilyon dolarlık bilançoyu daraltma planı için başlangıç tarihini de açıklayabilecekleri belirtiliyor.

ABD Merkez Bankası yetkilileri pandemi dönemi başlayan genişlemeci politikalara son vererek artan fiyatlarla mücadele için kararlı görünüyorlar.

Ne var ki bu fikir birliği, konu politika yapıcıların faizleri, nötr faiz olarak gördükleri seviyenin ne kadar üstüne çıkaracağı kısmına geldiğinde dağılmaya başlıyor.

Fed’in “güvercin” yetkilileri piyasaların, faizlerin nötr seviyeye getirilerek belli bir noktaya kadar sıkılaşma uygulanmasına hazırlandığı ve bu seviyede ekonominin nasıl tepki vereceğinin görülmeden daha fazla faiz artırılacağına dair taahhüt verilmesinin doğru olmayacağı görüşünü savunuyorlar. Bazı “şahin” görüşlü yetkililer ise daha güçlü artışlar yapılmadan enflasyonun azalacağından şüpheli olduklarını belirtiyorlar.

Kaynak URL