Fed toplantısı öncesi bilmeniz gerekenler

Küresel piyasaların radarında Fed’in faiz kararı var. Fed’in 15 aylık sıkılaşma döngüsüne ara verip ilk kez faiz artırmaması ve faizi yüzde 5-5,25 bandında tutması bekleniyor. Ancak gelecek aylar için sıkılaştırmanın devam edeceği mesajı verilebilir.

ABD Merkez Bankası bu akşamki toplantıda 15 aydır devam eden faiz artışlarına ara verebilir.

Fed Başkanı Jerome Powell bankacılık krizinin kredi koşullarına etkisini ve yapılan faiz artışlarının ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için beklemeyi tercih edebileceğini söylemişti.

Bankanın bu toplantıda faiz artırmasa da enflasyon hala hedefin üzerine seyrettiği için Temmuz veya Eylül toplantısında yeniden faiz artırımına açık olduğu mesajını verebilir. ABD’de son açıklanan Mayıs enflasyonu yüzde 4,9’dan yüzde 4’e gerileyerek 2021’den beri en düşük seviyeye inmişti. Çekirdek enflasyon ise yükselişini sürdürmüştü.

Bloomberg Economics ekonomistleri Anna Wong, Stuart Paul ve Eliza Winger “Fed Mart 2022’de faiz artış döngüsüne başlamasından bu yana ilk kez faiz artırmayabilir. Başkan Powell ve diğer yetkilikler Temmuz için faiz artışının devam edeceği mesajını verebilir” ifadesini kullandı.

Haziran sürprizi

Haziran’da Fed’den bir sürpriz gelebilir. Wall Street’te genel beklenti Fed’in bu toplantıda faiz artırmaması yönündeyken Citigroup ve Washington’da bulunan LHMeyer/Monetary Policy Analytics aşırı sıcak işgücü piyasası ve yüksek enflasyon seviyeleri nedeniyle bu akşam 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Fed üyelerinin faiz tahminlerini ortaya koyan noktasal grafikler de yakından takip edilecek. Bankanın güvercin isimleri enflasyonda zirvenin önceki tahminde olduğu gibi yüzde 5,1’de kalmasını beklerken şahin yetkililer faizde nihai seviyenin yüzde 5,4 veya üzerinde olmasını istiyor. Bloomberg anketine göre medyan tahminde bir değişiklik olmayacak.

Komite, 2023 yılı büyüme tahminini yükseltebilir, enflasyon tahminini ise yukarı yönde revize edebilir.

Opsiyon piyasasında Fed patikası

Haziran için Fed faizinin sabit kalması ihtimali güçlü bir şekilde fiyatlanırken traderlar kısa vadeli faiz opsiyon piyasasında 2023 Fed faiz indirimi pozisyonlarını terk ediyor.

ABD enflasyon verisi sonrası gösterge SOFR opsiyon piyasasında yaşanan aktivite artarken traderlar Fed’in yıl sonuna kadar faiz indireceği beklentisini yansıtan opsiyonlarda büyük oranda satış gerçekleştirdi. Hatta bazı işlemlere Mart 2024’e kadar faiz indirilmeyeceği beklentisinin yansıdığı görüldü. Opsiyon piyasasında yaşanan hareketlilik sonucu yıl sonuna kadar faiz indirimi gerçekleşeceği fiyatlaması yaklaşık 15 baz puan daha düşüş yaşadı. Fed swapları yıl sonunda yüzde 5,1 faizi ima ediyor. Bu seviye de mevcut Fed politika faizi bandı içinde yer alıyor.

Kaynak URL