Finansal hizmetler güven endeksi Şubat'ta arttı

Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Şubat’ta bir önceki aya göre 1,7 puan artışla 173,4 seviyesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan Şubat ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı.

Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Şubat’ta bir önceki aya göre 1,7 puan artışla 173,4 seviyesine çıktı. Endeks Ocak’ta 0,2 puan azalarak 171,7 seviyesine gerilemişti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi artıracağı yönünde son üç aydaki iş durumunun ise FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görüldü.

2022 yılı Şubat ayında “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, “64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” ve “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 1,9 ve 0,4 puanlık artış oldu. Güven endeksi, “66-Finansal Hizmetler ile Sigorta faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” sektöründe 2,2 puanlık azaldı.

İstihdam artış

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıfladığı görüldü. Gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin ise güçlendiği gözlendi.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyelerde artış gözlendi.

Kaynak URL